Brazilská vláda připravuje projekt k zastavení užívání cracku

9. 12. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
- Brazilská vláda připravuje projekt v hodnotě čtyř miliard realů (41,5 miliardy Kč), jehož cílem je omezit užívání cracku v zemi. Program zahrne budování středisek, která se budou specializovat na léčbu drogově závislých, oznámila agentura AP.


Po celé zemi bude zřízeno přes 300 zdravotnických středisek, která budou poskytovat péči v městských oblastech, kde je vysoký počet narkomanů závislých na cracku. A fungovat bude také kolem 600 dočasných útulků, které budou monitorovat rekonvalescenci léčených.

Úřady počítají také se zvýšením počtu policistů, kteří střeží oblasti s vysokou spotřebou drog. Větší úsilí bude věnováno i vypátrání a zatýkání obchodníků s narkotiky.

Velmi agresivní droga crack je směs kokainu upravená s kuchyňskou sodou - většinou se kouří s tabákem nebo marihuanou a závislost na něm vzniká nejpozději po několika dávkách, přičemž za krátkou dobu narkoman potřebuje již kolem 20 až 30 dávek denně.

Po požití cracku je koncentrace hydrochloridu kokainu v mozku během několika minut maximální a vyvolává mimořádně euforický prožitek, který ale trvá jen chvíli a poté koncentrace opět rychle klesá. Dostavuje se silná deprese, agresivní, panické a zkratové chování a silná potřeba další dávky. Při delší době užívání vzniká na mozku, v plicích a v srdci trvalé poškození.

Kouření cracku provází praskot, který dal této droze její anglický název.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?