Břeclavská nemocnice sdružila péči o těžce nemocné pacienty

11. 1. 2012 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Břeclavská nemocnice sdružila intenzivní péči do nové multioborové jednotky intenzivní péče. Usnadní to práci zdravotníků při ošetřování těžce nemocných a zefektivní využití přístrojů.


Náklady na vybudování nové JIP činí 58 milionů korun, z toho 11 milionů korun nemocnice zaplatila za přístroje a milion za nábytek, řekla mluvčí Radomíra Schweitzerová. Dostavbou jednotky symbolicky končí výstavba nemocnice, která trvala 25 let.

Jednotka sídlí v pavilon F, který stavbaři vybudováním JIP dokončili. Nové pracoviště je umístěno tak, aby odtud byla snadno dostupná jiná navazující oddělení a provozy - ARO, laboratoře, operační sály, heliport i příjezd sanitek.

Nová jednotka má 22 lůžek, jsou mezi nimi lůžka kardiologická, neurologická, metabolická i jedno pro akutní dialýzu. Prostory, které se přesunutím intenzivních lůžek uvolnily na jednotlivých odděleních, nemocnice využije jinak. „Například k rozšíření jednolůžkových pokojů či ambulancí,“ uvedla Schweitzerová.

Břeclavská nemocnice patří pod Jihomoravský kraj. Kraj tam letos zamýšlí další investici - plánuje vybavit za 3,7 milionu iktové centrum. Měla by se tak zlepšit péče o lidi s cévní mozkovou příhodou.
Další investice je v plánu - nemocnice potřebuje za 80 milionů korun přestavět stravovací provoz. Podle kraje by se investice vyplatila - nová technologie by umožnila dovážet jídla z nemocnice do dalších krajských zařízení v okolí. Mohly by to využívat například domovy pro seniory, sociální ústavy, střední školy i okolní nemocnice, řekl už dřív krajský radní Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Přestavba se původně plánovala na letošek, podle Ryšavého však na ni v krajském rozpočtu není dost peněz. „Intenzivně hledáme jiné zdroje,“ řekl ČTK s tím, že alespoň otázka financování by měla být vyřešená letos.

Břeclavská nemocnice patří s téměř 800 zaměstnanci k největším ze sedmi pod krajskou správou. Investovalo se tam i v minulých letech - na 30 milionů korun vyšel nákup nového CT, na 127 milionů korun zateplení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?