Británie chystá rozsáhlé očkování proti viru H1N1

16. 7. 2009 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Británii se chystají naočkovat šedesátimilionovou populaci proti viru prasečí chřipky. Téměř se sedmi a půl tisíci potvrzenými případy nakažení virem H1N1 se Británie řadí na čtvrtou příčku pomyslného žebříčku, více nakažených mají Spojené státy, Mexiko a Kanada...


Na následky nemoci zatím v zemi zemřelo sedmnáct lidí, se symptomy viru se jich v nemocnicích léčí 335 a desítky dalších denně s obavami navštěvují ordinace lékařů. Obavy Britů se zvýšily poté, co viru podlehl člověk, který se jinak těšil plnému zdraví a neměl nijak oslabený organismus. Jednou z obětí je i šestiletá školačka ze severozápadního Londýna. Celosvětově zatím podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) nákaze podlehlo 429 lidí a nakazilo se přes 94 tisíc. Nejvíce lidí zatím zemřelo v Mexiku, odkud se virus rozšířil, ve Spojených státech a Argentině. Británie má zdaleka nejvíc nemocných v Evropě, podle odborníků hlavně kvůli vysokému počtu Britů, kteří se v době rozšíření nemoci nacházeli v Mexiku.

Rychlé rozšíření chřipky na ostrovech překvapilo i experty. „Před několika týdny jsme očekávali, že půjde o krátké série propuknutí nemoci, které pak do podzimu nebo zimy vymizí, ale ukázalo se, že to tak není,“ řekl deníku Guardian Alan Hay, ředitel Světového centra pro výzkum chřipky, které sídlí v Londýně. Podle ředitelky WHO Margaret Chanové však není dostatek vakcín a jejich klinické testy potrvají dlouho. Liam Donaldson, který řídí veřejné zdravotnictví v Británii, ale tvrdí opak: „Pravědopobně věc komentovala z celosvětového hlediska, ale pokud jde o Spojené království, stále čekáme, že 60 milionů dávek vakcíny budeme mít k dispozici do konce kalendářního roku. První dodávky mají dorazit začátkem podzimu.“ Dodávky vakcín mohou zpomalit i špatné výsledky klinických testů. Podle Donaldsona ale bude Británie jedna z prvních zemí, do kterých se vakcína dostane. Lékaři plánují začít očkování u konkrétních skupin, jako jsou děti, těhotné ženy a zdravotnický personál.

Británie zatím zakládá epidemiologické plány na předpokladu, že by zemi zasáhla patnáctitýdenní epidemie, která by vyřadila 15 - 20 procent ekonomicky aktivního obyvatelstva. Ministr zdravotnictví Andy Burnham začátkem července uvedl, že pokud se bude virus šířit dosavadním tempem, může do konce srpna onemocnět až 100 tisíc dalších lidí.

K preventivním opatřením proti šíření viru přistoupila i anglikánská církev. Biskup z Chelmsfordu doporučil kněžím v hrabství Essex, aby na čas přestali v kostelích používat svěcenou vodu a nedovolili nikomu s příznaky pít víno z kalichu.

Vendula Krumpholcová , E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?