Británie liberalizuje zákon o konopí, lékaři se obávají důsledků

30. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Británie liberalizuje přístup ke konopí. Tato droga sice zůstává na seznamu nelegálních látek, ale tresty za její užívání se zmírnily. CNN označuje tento krok za největší změnu v britské drogové legislativě za posledních 30 let. Britští lékaři však mají k rozhodnutí vlády své výhrady...


Británie liberalizuje přístup ke konopí. Tato droga sice zůstává sice na seznamu nelegálních látek, ale tresty za její užívání se zmírnily. CNN označuje tento krok za největší změnu v britské drogové legislativě za posledních 30 let.

Vláda přesunula konopí ze skupiny B do skupiny C, kam patří mimo jiné sedativa či anabolické steroidy. V praxi to znamená, že ve většině případů nehrozí držiteli marihuany trest odnětí svobody. Přísnější postih se má týkat jen těch případů, ke kterým dojde za obzvlášť nepřístojných podmínek - například kouření marihuany před školou. I v těchto případech se však trestní sazba výrazně snížila: z maximálních pěti let na dva roky.

Britští lékaři však mají k rozhodnutí vlády své výhrady. Dopadu této legislativní změny se obává tamní lékařská společnost (British Medical Association). Uvolnění podmínek držení lehkých drog si prý může řada uživatelů konopí vykládat jako signál toho, že jsou tyto látky bezpečné.

„Pravidelné kouření marihuany přitom zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, karcinomu plic, bronchitidy a dalších nemocí,“ uvedl viceprezident BMA Peter Maguire.

Britští ministři poukazují na to, že cílem tohoto opatření je zlepšení boje proti tvrdým drogám. Tím, že se policie nebude muset zabývat trestnou činností spojenou s držením lehkých drog, bude mít více času vyšetřovat činnost spojenou s držbou drog tvrdých.

Poslední zpráva o užívání návykových látek ukazuje, že tvrdé drogy užívá stále méně Britů; naopak kuřáků konopí přibývá.

ČR: Tvrdé drogy ustupují

Odklon od užívání tvrdých drog zaznamenává také České republika. Ukazuje to výroční zpráva o stavu ve věcech drog v ČR v roce 2002, kterou vypracovalo Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti. V minulých letech mladí lidé stále více experimentovali s tvrdými drogami, jako jsou heroin či pervitin. „Tento trend se zastavil. Mladí lidé si dovedou udělat svůj názor, dovedou rozlišovat rizika jednotlivých drog a podle toho se chovají,“ tvrdí ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Josef Radimecký.

PředplatiteléZdraví.Euro.cz najdou více v článku- Heroin ustupuje, konopí vede.

DÁLE ČTĚTE:
Nizozemští pacienti prodej marihuany na předpis přivítali
Kanada se chystá povolit marihuanu pro léčebné účely
Za marihuanu vězení? Už brzy možná ne

(ivb), ww.Zdraví.Euro.cz, 29.1. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?