Británie: přísnější pravidla pro alternativní medicínu

3. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Komplementární a alternativní medicína má v Británii podléhat novým, přísnějším pravidlům. Návrh tamní vlády předpokládá, že osoby provozující alternativní metody léčby budou povinny se napřed registrovat u nového regulačního orgánu Complementary and Alternative Medicine Council...


(CAM).

Ten by měl stanovit určité minimum standardů, které budou muset zájemci o provozování alternativní medicíny splňovat. Povolení k lékařské praxi pak dostanou pouze ty osoby, které těmto pravidlům vyhoví.

Internetový server BBC uvádí, že alternativní metody léčby využívá pravidelně každý pátý obyvatel Británie. V současnosti však neexistují žádná oficiální pravidla, která by stanovovala, které osoby smějí alternativní medicínu provozovat.

Orgán CAM má působit na podobném principu jako Hlavní lékařská rada (General Medical Council), která dohlíží na výkon lékařů.

„V poslední době výrazně přibývá lidí, kteří alternativní medicínu využívají ,“ uvedl britský ministr zdravotnictví John Hutton. Je proto potřeba lépe zajistit praxi osob, které alternativní medicínu provozují. „Odhadujeme, že tento typ léčby nabízí v Británii asi 4000 lidí; nikdo z nich přitom není povinen splňovat profesionální standardy,“ dodal ministr.

Terapie CAM jsou rozdělovány do pěti skupin:

1. Alternativní lékařské systémy- jde o úplné systémy teorie a praxe, v západní kultuře je to například homeopatická a naturopatická medicína (pracuje s přirozenými uzdravujícími silami), ve východní klasická čínská medicína a ájurvéda.

2. Smyslově-tělesné intervence - různé techniky, které mají zvýšit kapacitu vnímání za účelem ovlivnění tělesných funkcí. Patří sem meditace, modlitby, mentální uzdravování a terapie využívající kreativních aktivit (umění, hudba, tanec. Některé techniky, které byly dříve považovány za CAM, patří nyní do hlavního proudu.

3. Terapie podložené biologicky využívají látky nalezené v přírodě, jako jsou rostliny či vitamíny, které jsou pak součástí různých dietních doplňků, rostlinných výtažků a jejichž účinnost není vědecky prokázána. Některé dietní doplňky se však úspěšně zařadily do konvenční medicíny, například kyselina listová v prevenci určitých vrozených vad, nebo kombinace vitamínů se zinkem u makulární degenerace.

4. Manipulativní a s tělem pracující metody jsou založeny na manipulaci anebo pohybu jedné či mnoha částí těla, například chiro praktické a osteopatické manipulace, anebo masáže.

5. Energetické terapie: bioenergetické terapie založené na energetických polích, jejichž existenci ještě nikdo neprokázal.

DÁLE ČTĚTE:
Nekonvenční medicína zneklidňuje americké úřady
Legislativní chaos kolem léčitelství

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 2.3. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?