Británie řeší útoky na zdravotníky, velké problémy má také Austrálie

4. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká republika není jedinou zemí, kde jsou narůstajícím problémem násilné útoky proti lékařům nebo pracovníkům záchranné služby. Zatímco česká vláda projednává zákon, který má zpřísnit tresty za napadení zdravotnického personálu, Britové začali krizi řešit jiným způsobem...


Soud ve městě York vynesl bezprecedentní rozhodnutí, kterým třiapadesátiletému Normanu Hutchinsovi zakázal vstup do všech státních a zdravotnických zařízení na území Anglie a Walesu.

Důvodem je jeho opakované násilnické chování vůči zdravotnickému personálu. Jen za posledních pět měsíců podle stanice BBC sedmačtyřicetkrát obtěžoval personál ordinací a nemocnic.

Hutchins podle lékařů trpí zvláštní úchylkou - snaží se získávat roušky, které nosí na obličeji lékaři během operací. To bylo také důvodem jeho útoků v nemocnicích. Před nedávnem se dokonce ozbrojil nožem.

Pokud bude Hutchins potřeboval lékařské ošetření, musí se předem telefonicky ohlásit a uvést všechny údaje o své osobě, včetně soudního zákazu vstupu do nemocnic.

„Verdikt soudu je vzkazem všem, kteří by chtěli jakýmkoliv způsobem ohrožovat lidi pracující ve zdravotnických zařízeních,“ prohlásil ředitel bezpečnostního odboru Státní zdravotnické péče Jim Gee.

Zejména lékaři a zdravotní sestry si ale stěžují na to, že násilných útoků proti nim přibývá a protiopatření zatím nejsou účinná.

Nedávný průzkum ve Skotsku ukázal, že zhruba 40 procent zdravotních sester se během posledních tří let setkalo s násilím ze strany pacientů nebo jejich příbuzných.

Objevují se i názory, že z některých nemocnic by měla být zavedena přímá krizová linka na nejbližší policejní stanici.

Násilí je problémem také australského zdravotnictví. Zvyšující se počet případů napadení personálu zaznamenaly v posledních letech podle listu The Age například všechny hlavní nemocnice v Melbourne. Nejvíce problémů bývá na příjmových odděleních.

„Je to místo, kde jsou emoce často vybičované na maximum a zátěž na psychiku lidí je maximální. Zvláště když pacienti a s nimi jejich příbuzní dlouho čekají,“ tvrdí Marie Gerdtzová, která se agresivitou v australských nemocnicích dlouhodobě zabývá.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?