Británie šetří několikanásobné vraždy

22. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský rodinný lékař Dr. Harold Shipman zavraždil v letech 1974 až 1998 „minimálně 166 pacientů“. Tím se 56letý Shipman stal oficiálně nejhorším masovým vrahem v kriminální historii Velké Británie. „Dr. Death“...


jak ho nazývají britské noviny, byl před dvěma léty odsouzen k doživotnímu vězení poté, co ho soud uznal vinným z vraždy 15 svých pacientů.

Avšak již brzy po vyslovení rozsudku se zjistilo, že samostatně praktikující všeobecný lékař má na svědomí mnohem více pacientů. V uplynulých měsících vyšetřily úřady zdravotní záznamy přes 400 Shipmanových pacientů zemřelých v letech 1974 až 1998. Výsledky jsou šokující: minimálně 166 pacientů, většinou zdravé ženy ve věku 43 až 93 let, bylo bezpochyby usmrceno injekcí smrtelné dávky Diazetylmorfia, dalších 43 pacientů podle zjištění komise zemřelo „za velmi záhadných okolností“.

Vzhledem k tomu, že Shipman ordinoval samostatně, zdravotní dokumentaci a úmrtní listy falšoval a navíc se postaral, aby většina jeho obětí byla zpopelněna, je obtížné každou vraždu spolehlivě odhalit. Rodinný lékař, který byl pro své vlídné chování všeobecně oblíben, byl sám závislý na drogách.

Aby se předešlo podobným případům v budoucnu, Britská vláda nyní zkoumá, jak upravit zákony, které se týkají vystavování úmrtních listů, zásobování domácích praxí některými medikamenty apod.

MUDr. Miloš Němec, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?