Británie stárne rychleji, než snese státní pokladna

12. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britská populace stárne rychlým tempem. Statistiky uvádějí, že v příštích třiceti letech vzroste počet lidí starších šedesáti let nejméně o čtyřicet procent. Znamená to, že zatímco...


Londýn/Praha - Britská populace stárne rychlým tempem. Statistiky uvádějí, že v příštích třiceti letech vzroste počet lidí starších šedesáti let nejméně o čtyřicet procent.

Znamená to, že zatímco v roce 1995 bylo v Británii méně než devět miliónů obyvatel starších 65 let, v roce 2030 toto číslo vzroste na třináct miliónů.

Jiný příklad: V roce 1951 žilo v Británii 300 lidí starších sta let. V roce 2031 jejich počet vzroste na 36 000.

Ve stejné době plánují ženy založení rodiny v čím dál pozdějším věku. To mimo jiné znamená, že stále ubývá mladých lidí, kteří přibývající populaci seniorů byli schopni živit.

Odborníci předpovídají, že poměr lidí v produktivním věku k populaci seniorů se změní ze současných 3,7:1 na 2,1:1 v roce 2040.

Spolu s tím, jak pokrok ve zdravotnictví umožní prodloužení lidského věku, zvýší se i pravděpodobnost, že člověk onemocní některými chorobami, jako jsou nádorová onemocnění či nemoci oběhového ústrojí.

Vyšší počet takto nemocných lidí výraznou měrou zatíží systém zdravotního pojištění. V Británii stále probíhá debata, zda je lepší financování zdravotnictví založené na osobních účtech, určených ke spoření na zdravotní a sociální pojištění ve stáří, či bezplatná péče státu. Například pro rok 2004 počítá vláda, že péče o staré lidi zatíží státní rozpočet celkovou částkou 1,4 miliardy liber.

(sla), Hospodářské noviny, 12.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?