Britové mají vakcínu proti moru

20. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští vědci učinili klíčový průlom ve vývoji očkovací látky proti tzv. černé smrti. Dýmějový mor, který v Evropě ve středověku zahubil milióny lidí, by se přitom v současnosti mohl stát jednou z nejsmrtelnějších biologických bojových látek v rukou teroristů...


píše zpravodajský internetový server BBC News. Přirozenou cestou se dnes ročně ve světe morem nakazí každým rokem přibližně 2500 lidí.

Mikrobiologové z laboratoře v Porton Downu britského ministerstva obrany tvrdí, že jejich očkovací látka by mohla získat licenci „během jednoho až dvou let“.

Dýmějový mor způsobuje bakterie Yersinia pestis, která napadá hlodavce. Na lidi pak nákazu většinou přenášejí blechy.

Týmu vedenému profesorem Rickem Titballem se na povrchu bakterie moru podařilo identifikovat dva neškodné proteiny, schopné vyvolat obrannou reakci proti morové nákaze.

Očkovací látka by mohla ochránit vojáky před nebezpečím biologických zbraní i k ochraně lidí žijících v oblastech sužovaných touto chorobou.

Vědci: Testovaná vakcína je bez vedlejších účinků

Výzkumníci z Porton Downu nedávno vyzkoušeli nezávadnost vakcíny na lidech a zjistili, že látka nevyvolává žádné vedlejší účinky. Rozsáhlejší testy však zřejmě budou teprve následovat.

„Toto je klíčová fáze, v níž jsme učinili jeden úspěšný krok k prokázání bezpečnosti vakcíny. Nyní se můžeme pustit do rozsáhlejších pokusů,“ uvedl pracovník britské laboratoře.

Nemoc se u nakaženého člověka během dvou až osmi dní projevuje horečkou, nevolností, zvracením, průjmy, nateklými mízními uzlinami a mokváním. Pokud není léčen, je dýmějový mor smrtelný pro asi 60 procent nakažených.

Podle Titballa je práce vědců zvláště významná v době, kdy by se mezinárodní teroristické organizace, jakou je al-Káida, mohly pokusit o útok nekonvenčními - například chemickými nebo biologickými - zbraněmi.

Titball varoval, že terorista s diplomem z mikrobiologie by byl schopen sestrojit zařízení využívající bakterií moru, který je pro vědce jednou z nejobávanějších „bojových látek bioteroru“.

Výzkum odstartovala válka v Perském zálivu

Britští vědci na vývoji vakcíny proti moru pracují od války v Perském zálivu v roce 1991, kdy vyšlo najevo, že se Irák zásobí chemickými a biologickými zbraněmi, včetně kmenů moru a antraxu nebo botulínu. Vojáci, kteří byli do oblasti opět vysláni v roce 2003, byli očkováni proti antraxu.

Na vývoji vakcíny proti moru pracují vědecké týmy i z jiných částí světa. „Američané se o náš program velmi zajímají, protože máme slušný náskok před jakýmkoli jiným projektem vývoje vakcíny kdekoli na světě,“ uvedl Titball.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?