Britové očkují proti bioútoku pouze vojáky a zdravotníky

5. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Očkování veškeré populace Británie proti teroristickému útoku neštovicemi kabinet premiéra Tonyho Blaira odmítl. Prevenci se podrobí pouze 500 klíčových zaměstnanců zdravotnictví a resortu obrany...


LONDÝN -

Původně se uvažovalo o plošném očkování, premiér však uvedl, že nemá žádné signály o hrozbě biologického úderu.

„V nebezpečí útoku žijeme již 11. září a úspornost nynějších opatření neznamená, že by vláda nepodnikala odpovídající protiopatření,“ uvedl Blairův mluvčí.

Reagoval tak na kritiku tisku, podle něhož Londýn podceňuje hrozbu zejména ve srovnání s USA, kde se chystá očkování půl miliónu zdravotníků a půl miliónu vojáků.

Speciální týmy ministerstva zdravotnictví a obrany podle současných plánů zorganizují po celé Británii pouze dvanáct očkovacích center, která budou mít 24hodinovou pohotovost a zakročí v případě jakéhokoliv epidemického vzplanutí.

„Jde o velmi efektivní plán pro případ nejhoršího, přičemž zdůrazňuji, že s takovou alternativou vlastně ani nepočítáme,“ uvedl vrchní hygienik Liam Donaldson.

OSN prohlásily v roce 1980 neštovice za zlikvidovanou chorobu, ve vojenských arzenálech z období studené války však zůstaly zásoby tzv. zdivočelých kmenů této nemoci.

Právo, 5.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?