Britší psychiatři se bojí kritiky médií a soudních sporů

19. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Řada britských psychologů volí ze strachu před soudními spory či kritikou médií raději mírnější možnosti léčby. A to i v případech, kdy to není pro pacienta právě vhodné...


K těmto závěrům dospěli výzkumníci na základě 96 dotazníků, které získali od psychiatrů na severu Anglie. Výsledky studie byly publikovány v časopise The Postgraduate Medicine.

Výzkum ukázal, že během jednoho měsíce dali přednost takzvané defenzivní medicíně tři ze čtyř psychiatrů. Není zřejmě nijak překvapující, že nejvíce opatrní byli v tomto ohledu mladší lékaři. Informuje o tom internetový server BBC.

Defenzivní medicína spočívá v tom, že lékař se rozhoduje pro takový druh léčby, testů a metod, za které ho veřejnost nemůže kritizovat. Otázka diagnózy nebo léčby pacienta je až na druhém místě.

Jednasedmdesát dotázaných lékařů uvedlo, že během uplynulého měsíce volilo defenzivní metody léčby. Dvacet z nich připustilo, že při stanovování diagnózy a léčby postupovali velmi opatrně.

Někteří psychiatři připustili, že kvůli předchozím stížnostem se rozhodli vyhnout právnímu řízení nebo kritiky ze stran médií.

Autoři studie se rozhodli provést výzkum poté, co v listopadu zveřejnila britská média informace o nuceně zadržovaných osobách, které trpí psychickými problémy. Od zavedení britského Zákona o psychickém zdraví v roce 1983 vzrostl jejich počet o 40 procent.

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz,19.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?