Britské odbory bojují proti vládní reformě ve zdravotnictví

3. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Británie řeší problémy s financováním zdravotních zařízení. Kabinet Tonyho Blaira zamýšlí prosadit reformu, která by spočívala v decentralizaci řízení nemocnic. Jednotlivé nemocnice by se sdružovaly do takzvaných nadací nemocnic...


(NHS Foundation Trusts). Informuje o tom server BBC.

Nemocnice zastřešené jako nadace by byly nadále součástí Národní zdravotnické služby, ale měly by větší volnost při řešení svých problémů. Byly by řízeny na místní, nikoliv národní úrovni, čímž by se vymanily z každodenní kontroly vlády. Takto sdružené nemocnice by směly získávat finanční prostředky díky svým soukromým aktivitám.


NHS Foundation Trusts

Proti reformním návrhům vlády se však staví britské odbory, které chtějí problém diskutovat s premiérem Tonym Blairem.

„Požádáme premiéra, aby opustil koncept nadace nemocnic. Podobné myšlenky totiž nejsou v souladu s předvolebním programem Labouristické strany,“ uvedl představitel britských odborů Jack Dromey před úterní schůzkou s premiérem.

Ministr zdravotnictví John Reid některé námitky odborářů uznal. Zároveň však řekl, že nejdůležitější jsou zájmy pacientů. Vládní reformu podle něj podpořilo 1,3 milionu pracovníků ve zdravotnictví.


Roční plat manažerů britských nemocnic se díky prémiím blíží částce 200 tisíc liber (94 milionů Kč).

Přetáhne elita z nadace nejlepší manažery?

Obavy ze zřízení nadace nemocnic posílily nedávné zprávy o zvyšování příjmů manažerům britských nemocnic. Na konci minulého měsíce média uvedla, že roční plat manažerů nemocnic v Británii se letos přiblíží částce 200 tisíc liber (94 milionů korun).

Pracovníkům v řídících funkcích se totiž roční příjem zvýší o 30 procentní prémie. Někteří zdravotníci a pacienti se obávají, že zřízením nadačních trustů vznikne určitá elita nemocnic, která přetáhne z ostatních zařízení nejlepší manažery.

ZDROJ:

Unions to confront Blair**

**

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 2.9. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?