Britské úřady prosazují restrikce při IVF

7. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský úřad regulující léčbu ženské neplodnosti oznámil restrikce při in vitro fertilizaci. Nová omezení se týkají především žen do 40 let. Těmto pacientkám nyní nebudou odborná pracoviště na klinikách implantovat víc než dvě embrya. Snahou britského úřadu HFEA je výrazně snížit počet vícečetných těhotenství...


LONDÝN -

Těžší to ale budou mít s umělým oplodněním i ženy nad 40 let, kterým nyní smějí lékaři implantovat nejvýš tři zárodky.

Nová nařízení jsou v souladu se všeobecným trendem, který lze v této oblasti pozorovat v řadě evropských zemí. Lékaři jsou přesvědčeni, že implantace vyššího počtu embryí zvyšuje možnost úspěšného otěhotnění.

Na druhé straně ale sílí jistota, že mnohonásobné početí, k němuž při této metodě často dochází, je nebezpečné jak pro matku, tak pro novorozence. Nejčerstvější výzkumy konstatují, že naděje na početí je dostatečně vysoká již při implantaci dvou či tří embryí.

„Ženy jsou uzpůsobeny k tomu, aby měly zdravé děti, a to jednou za čas, a v případě přirozeného početí se to obvykle děje. Při umělém oplodnění se však ve víc než polovině případů rodí dvojčata či trojčata,“ říká ředitelka HFEA Sizu Leatherová.

„Cílem je… přivést počet vícenásobných porodů umělým oplodněním co nejblíže k situaci, k níž dochází přirozenou cestou,“ dodává. Experti jsou přesvědčeni, že budoucnost léčby neplodnosti spočívá v implantaci jediného embrya, jehož výběru ovšem musí být věnována nejvyšší pečlivost.

V některých evropských zemích jako například ve Finsku, Belgii či Švédsku již nyní existuje v naprosté většině případů praxe zavádění pouze jediného embrya. V USA naopak stále přežívá způsob založený na implantaci nejméně tří, ale spíš pěti embryí, a to v závislosti na věku budoucí matky.

Podle doktora Karla Nygrena ze stockholmské kliniky je situace v USA následkem tlaku, kterému jsou v této oblasti lékaři vystaveni, zejména z hlediska ekonomizace vysokých nákladů na léčbu neplodnosti. Jak Nygren dále poznameává, pacientky si chtějí zvýšit naději na početí tím, že si nechají zavést co nejvyšší počet embryí, čímž chtějí rovněž zhodnotit investované prostředky. A navíc vysoká konkurence nutí lékaře, aby dbali na svou reputaci a dosahovali co nejlepších výsledků.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?