Britský chlapec se vrátil do života po sedmi hodinách oživování

16. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Akce na záchranu malého Joea trvala sedm hodin a jak se později lékaři svěřili, už začali ztrácet naději, když tu se chlapec opět nadechl. Až později zjistili, že svým úsilím dosáhli rekordu v britské medicíně...


LONDÝN - Nejdelší kříšení v Británii, trvající sedm hodin, umožnilo loni v prosinci návrat do života dvouletému chlapci. Včera o tom informovaly britské noviny.

Rodiče našli svého synka Joea Toweyho, jak leží už nedýchající v rybníku, a okamžitě ho převezli do nemocnice v Birminghamu v centrální Anglii. Tam se dostal teoreticky mrtvý hoch do rukou doktora Nicka Makwany a jeho týmu.

Akce na záchranu malého Joea trvala sedm hodin a jak se později lékaři svěřili, už začali ztrácet naději, když tu se chlapec opět nadechl. Až později zjistili, že svým úsilím dosáhli rekordu v britské medicíně, protože jde o vůbec nejdelší úspěšnou reanimaci v zemi. A co víc, chlapec si od té doby vede velmi dobře a jeho otec tvrdí, že dítě je nyní ještě živější než dříve.

Dá se hovořit o zázraku, protože chlapci několik hodin netlouklo srdce a dalo se tedy předpokládat, že to na něm přinejmenším zanechá trvalé následky.

Podle doktora Makwany se to dá vysvětlit tím, že Joe se „utopil“ v zimě. Nízká teplota vzduchu i vody společně s malou hmotností těla vedly k prudkému poklesu tělesné teploty. To mělo za následek „zmrazení“ životních funkcí, což zabránila poškození mozku.

ČTK

Obdobnou kazuistiku - resuscitace 14měsíčního dítěte po utonutí - najdete v naší Databázi kazuistik.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?