Britský lékař určil ve třetině případů chybnou diagnózu epilepsie

6. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský lékař z Leicesteru určil třetině pacientů diagnózu epilepsie nesprávně. Potvrdila to odborná lékařská veřejnost. Zároveň však upozorňuje: vysoké procento omylu v případě diagnózy epilepsie není až tak neobvyklé...


Za posledních jedenáct let určil britský lékař z Leicesteru třetině pacientů diagnózu epilepsie nesprávně.

Andrew Holton pracoval v letech 1990 až 2001 jako dětský neurolog na Royal Infirmary v Leicesteru. V květnu 2001 byl právě kvůli těmto zjištěním z nemocnice odvolán a úřady měly okolnosti jeho lékařského působení podrobně prošetřit.

University Hospitals of Leicerster NHS Trust nyní vydala zprávu, která Holtonův omyl potvrzuje. Z celkového počtu 2000 dětí určil epilepsii u 618 případů chybně.

Úřad však zároveň upozorňuje, že toto vysoké procento omylu v případě diagnózy epilepsie není až tak neobvyklé. Proč?


Existuje řada symptomů, které považovat za epilepsii: noční úzkosti, horečnaté křeče nebo hypoglykemie.

BBC Online uvádí především tyto důvody:

Britská společnost pro epilepsii (NSE) poukazuje na to, že epileptik může mít asi čtyřicet různých typů záchvatů. Zároveň však existují i další symptomy, které lze snadno s příznaky epilepsie zaměnit. Patří sem například noční úzkosti, návaly horka, horečnaté křeče či hypoglykemie.

Podle NSE je procento chybných diagnóz epilepsie poměrně vysoké. Uvádí, že čtvrtina pacientů, kteří do jejich centra po lékařském vyšetření přichází, epilepsií vůbec netrpí.

Společnost Epilepsy Action, která brání práva epileptiků, však proti tomuto stavu protestuje: “Je zřejmě těžké epilepsii diagnostikovat, ale nemůžeme přijmout tak vysoké procento omylnosti,“ uvedla mluvčí společnosti.

Důsledky chybné diagnózy epilepsie u dětí

Epileptikům je aplikována silná medikace. Margaret Thomasová z NSE uvádí: “Tyto léky mohou velmi vážně ovlivnit paměť a koncentraci pacienta. Děti se podle ní mohou dostat do začarovaného kruhu, kdy se ve škole nebudou umět soustředit a začnou trpět pocitem méněcennosti.“

Související odkazy:

University Hospitals of Leicester NHS Trust

Leicester Epilepsy Concern Parents and Carers Group

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 6.2.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?