Britský soud ponechal ženě děti počaté po smrti otce

3. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Diane Bloodová, která se snažila o uznání práva na výchovu dětí, která počala po umělém oplodnění spermatem svého zemřelého manžela, vyhrála. Její požadavky v pátek uznal britský Nejvyšší soud...


píše internetový deník BBC.

Žena porodila dvojčata po umělém oplodnění spermatem svého zemřelého manžela. Ten podlehl bakteriální meningitidě už v roce 1995. Děti Liam a Joel přišly na svět před sedmi měsíci.

Podle britských zákonů o umělém oplodnění, v případě, že dojde k in vitro fertilizaci až po smrti muže, není považován za otce dítěte.


„Je důležité, že děti budou mít v dokumentech o svém otci pravdu.“

Diane Bloodová

Ministerstvo: zákon není v souladu s lidskými právy

Právníci britského ministra zdravotnictví Alana Milburna však připustili, že stávající legislativa je nekompatibilní s Evropskou konvencí lidských práv. Páteční rozhodnutí soudu by mohlo vést ke změně zákona.

„Jsem samozřejmě velmi ráda, že soud konečně uznal základní lidská práva, která byla po dlouhou dobu porušována, “ řekla matka dvojčat po skonční soudního přelíčení. „Je pro mě nanejvýš důležité, že v dokumentech mých dvou dětí stojí o jejich otci pravda a ne lež.“

Bloodová dodala, že toto rozhodnutí ovlivní osud dalších 40 až 50 rodin, kde se děti narodily rovněž početím po smrti jejich otce.

DÁLE ČTĚTE:

Blood claims paternity victory

Blood to challenge test tube law

Diana Bloodová s jedním ze svých dvojčat

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 28.2. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?