Britský úřad zjišťuje nedostatky v registracích sponzorovaných školení

18. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský kontrolní úřad zjistil některé nedostatky v registraci zahraničních školení, které lékařům sponzorují firmy. Ukázalo se, že nabídky výrobců kloubních protéz přijalo devět procent specialistů na totální endoprotézy. Sponzorované školení však oficiálně oznámila pouze třetina z nich...


Britský kontrolní úřad (National Audit Office) zjistil některé nedostatky v registraci zahraničních školení, které lékařům sponzorují firmy.V zemi platí směrnice ministerstva zdravotnictví, které nařizují, aby všechna komerční sponzorství byla řádně registrována a schválena.

NAO zjistil, že nabídky výrobců kloubních protéz přijalo devět procent specialistů na totální endoprotézy. Sponzorované školení v zámoří však oficiálně oznámila pouze třetina z nich. V deseti případech nebyly tyto akce dokonce vůbec schváleny.

„Toto zjištění vyvolává pochybnosti o průhlednosti komerčních aktivit některých nemocnic v Británii,“ uvádí zpráva National Audit Office.

Viceprezident společnosti Royal College of Surgeons, Hugh Phillips však lékaře, kteří zahraničních školení přijali, brání. Pro BBC News uvedl, že tyto iniciativy jsou záležitostí jednotlivých nemocnic a vynaložené peníze jdou na vzdělávání lékařů.

„Tato školení vyžadují od lékaře tvrdou práci. On tam si tam nejde užívat a chodit po památkách,“ uvedl Phillips.

Zpráva kontrolního úřadu dále poukazuje na to, že někteří specialisté na operace kyčelních kloubů nevykonávají dostatečný počet operací a neprohlubují si tak své zkušenosti z praxe. Jeden z deseti specialistů provedl méně než deset operací ročně.

ZDROJ:

National Audit Office**

**

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 17.7. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?