Britský vládní zmocněnec upozorňuje na hrozbu terorismu

12. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Musíme mít na paměti, že smrtelně jedovaté látky se do naší země mohou dostat na jakékoli malé jachtě, která zakotví v kterémkoli malém přístavu kdekoli na našem pobřeží. Je naprosto nemožné provádět všude důkladnou kontrolu...


LONDÝN - Británie je vystavena hrozbě stejného krvavého teroristického útoku, k jakému došlo minulý rok na Bali, varoval v úterý vládní pověřenec pro boj proti terorismu Lord Carlile of Berriew.

Při atentátu, který zosnovali muslimští fanatici 12. října 2002 v nočním klubu na indonéském ostrově Bali, přišlo o život 202 osob, 26 obětí pocházelo z Británie. „To, co se stalo na Bali, je pro nás lekce,“ řekl Carlile před poslanci parlamentu. Zdůraznil, že nebezpečí teroristického útoku jsou mnohem víc vystaveni „obyčejní“ lidé než například příslušníci královské rodiny či členové parlamentu.

„Nejvíc ohrožení jsou naši přátelé, dcery a synové, kteří se scházejí na místech, kde se shromažďuje mnoho lidí. Musíme být velmi bdělí a chránit je,“ prohlásil. Upozornil také, že je nutné zpřísnit bezpečnostní opatření v přístavech a na letištích, a to včetně osobních prohlídek.

„Když jsou příslušníci nebezpečného státu či nebezpečné organizace s to proniknout do nějakého letadla, mohou tím spíš proniknout mezi posádku, která není podřízena tak přísným bezpečnostním kontrolám jako běžní cestující, kteří si zaplatí jízdenku,“ argumentoval.

Dal také najevo znepokojení nad možností, že by teroristé mohli využít některého z řady britských přístavů k tomu, aby do země přepravili smrtelně nebezpečné látky.

„Musíme mít na paměti, že smrtelně jedovaté látky se do naší země mohou dostat na jakékoli malé jachtě, která zakotví v kterémkoli malém přístavu kdekoli na našem pobřeží. Je naprosto nemožné provádět všude důkladnou kontrolu. Musíme však použít mnohem hustší síto než dosud,“ dodal.

Lord Carlile byl pověřen kontrolou uplatňování britského zákona proti terorismu - shodou okolností právě 11. září 2001, kdy si bezprecedentní teroristický útok ve Spojených státech vyžádal přes tři tisíce obětí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?