Britští lékaři chtějí zákaz kouření na veřejných místech

26. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Otázka zákazu kouření na veřejných místech se stala v Británii horkým tématem. Pro toto opatření se vyjádřili přední britší lékaři z Royal College of Psychican v dopisu listu The Times.


Autoři výzvy upozorňují na to, že důkazy o škodlivosti pasivního kouření jsou dnes evidentní. Lékaři poukázali, že současný systém dobrovolné seberegulace provozu v barech a restauracích se neosvědčil a je proto třeba přistoupit k zákazu kouření na těchto místech.

V Británii je pouze 36 barů, které přijaly vlastní pravidla regulující kouření, píše jeden z autorů výzvy, profesorka Blacková. Jak dodává, díky tomuto zákazu by mohlo ročně zůstat na živu 160 tisíc Britů.

Na výzvu lékařů reagovalo britské ministerstvo zdravotnictví. Zástupci ministerstva uvedli, že uznávají nedostatky systému dobrovolné regulace. Zároveň však uvedli, že zatím není potřeba přijímat všeobecný zákaz kouření na veřejných místech.

„Nekuřácké restaurace by samozřejmě byly ideálním řešením. Zároveň je ale zřejmé, že veřejné mínění je v tomto ohledu velmi rozděleno,“ stojí v prohlášení britského ministerstva. „Prosazení zákazu kouření v restauracích a barech by bylo velmi nákladnou záležitostí.“

Toto opatření přitom již platí v některých městech v USA. Začátkem příštího roku má být zavedeno také v Irsku a v Norsku.

ZDROJ:

Doctors urge public smoking ban**

**

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 26.11. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?