Britští lékaři stále častěji terčem útoků pacientů

1. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Násilným útokům ze strany pacientů čelí lékaři nejen v České republice. Například v Británii bylo v letech 2001/2002 hlášeno přes 95 násilných výpadů vůči zdravotníkům, což je o 13% více než v předchozím roce...


Násilným útokům ze strany pacientů čelí lékaři nejen v České republice. Například v Británii bylo v letech 2001/2002 hlášeno přes 95 násilných výpadů vůči zdravotníkům, což je o 13% více než v předchozím hodnoceném období.

Úřady přitom odhadují, že ve skutečnosti je podobných případů až o 40 % více. Řada zdravotníků totiž tyto incidenty neohlásí. Informuje o tom zpravodajský server BBC.

Podle informací britské vlády bylo v posledních osmi měsících stíháno 50 osob, které se měly dopustit násilí na zaměstnancích britské Národní zdravotní služby (NHS).

Proč zdravotníci tedy případy agresivních pacientů nehlásí? Britský National Audit Office, který problém monitoruje, ve své zprávě uvádí:

“Zaměstnanci se obávají, že pokud by podali stížnost, nedostane se jim patřičné podpory. Veřejnost by podle nich mohla incident vnímat jako neschopnost zdravotníků případ zvládnout.“

Dalším důvodem by podle úřadu mohla být také nechuť zdravotníků k byrokracii, která je s vyřizováním stížnosti spojená.


DÁLE ČTĚTE:
NHS violence 'still not reported'\\
Nespokojený pacient zastřelil svého lékaře

(ivb) www.Zdravi.Euro.cz, 1.4. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?