Britští lékaři: zrušte zákaz používání mobilů v nemocnicích

28. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výzkumníci z londýnských nemocnic se písemně obrátili na časopis Lancet: “Neexistují skutečné důkazy o tom, že používání mobilních telefonů ohrožuje bezpečnost pacientů..."


Britští lékaři apelují, aby se v nemocnicích směly používat mobilní telefony. Zákaz telefonování byl zaveden na začátku devadesátých let z obav, že mohou narušovat činnost lékařských přístrojů.

Výzkumníci však nyní poukazují na to, že se přesvědčivé důkazy o podobné souvislosti se zatím nenašly.

Výzkumníci z londýnských nemocnic se písemně obrátili na časopis Lancet.

“Neexistují skutečné důkazy o tom, že používání mobilních telefonů ohrožuje bezpečnost pacientů. Měl by se vzít v úvahu také rychlý vývoj technologie v této oblasti,“ napsali lékaři ze St. George´s Medical School.

Vyzvali tím vedení nemocnic a jejich poradní orgány, aby přehodnotili současný zákaz používání mobilních telefonů v nemocnicích.

Lékaři poukazují na to, že pacienti se v nemocničních pokojích často cítí izolovaní a možnost používat mobily je pro ně neocenitelná.

Výsledky studií

Některé dřívější studie prokázaly, že mobilní telefony mohou narušovat činnost monitorů a kardiostimulátorů. K interferenci však dochází pouze tehdy, když se telefony nacházejí v okruhu jednoho metru od monitoru.

Saul Myerson, kardiolog z nemocnice John Redcliffe Infirmary pro BBC řekl:

„Lidé, kteří používání mobilů zakázali, sáhli po nejjednodušším řešení. A výsledek? Pacienti, kteří telefon nutně potřebují, si prostě zavolat nemohou,“ říká lékař a dodává: „K interferenci s přístroji dochází výjimečně – asi v pěti procentech případů a jen v blízkosti do jednoho metru od přístroje.“

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 28.2. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?