Britští lékárníci dostanou 70 liber za odhalení falešného receptu

11. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští lékárníci mají dostat za každé odhalení falešného receptu částku 70 liber. Ministerstvo zdravotnictví si od nového opatření slibuje, že pomůže bojovat proti padělatelům receptů...


Britští lékárníci mají dostat za každé odhalení falešného receptu částku 70 liber. Ministerstvo zdravotnictví si od nového opatření slibuje, že pomůže bojovat proti padělatelům receptů. Tyto padělky stojí britskou Národní zdravotní službu každý rok (NHS) 69 milionů liber.

Dosud dostávali lékarníci za odhalení falešných receptů maximálně deset liber. Díky tomuto opatření se podařilo snížit počet padělků o 41 procent.

„Už teď zaznamenáváme, že finanční ztráty způsobené falešnými recepty se podstatně snižují. Nadále je však potřeba celkový objem padělků snížit,“ říká britský ministr zdravotnictví Philip Hunt.

České lékárny: podvodníci přidělávají práci

Britský motivační systém odhalování nepravých receptů by uvítali také čeští lékárníci. Podvodníci s recepty jim totiž přidělávají práci a v řadě případů je veškerá snaha o jejich zadržení zbytečná.


„Celý systém vydávání receptů by se měl změnit. Nyní je příliš jednoduché předpis zfalšovat,“

mluvčí České lékárnické komory Jan Horáček

„Podle zákona bychom totiž měli každý takový případ ohlásit policii. Jenže ta nijak nepomůže,“ říká mluvčí Lékárnické komory Jan Horáček. „Když přišel pacient s falešným receptem, řekl jsem mu, že lék nemám a musí se objednat. Upozornil jsem na případ policii. Jenže ti by mohli dorazit až v okamžiku, kdy si přijde pacient lék vyzvednout. Nemůžeme tady ale držet člověka v lékárně, než dorazí policie,“ vysvětluje Horáček.

Podle něj by se měl změnit celý systém výdeje receptů. „Předně by se měly evidovat všechny blankety a pak důsledně monitorovat všechny ztracené recepty. Jedním z řešení by bylo zavést na recepty čárové kódy, podle kterých by se dal ztracený blanket jednoznačně identifikovat,“ dodává mluvčí lékárníků.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 11.2.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?