Britští vědci proti oživování příliš brzy narozených dětí

16. 11. 2006 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Děti, které se narodily předčasně ve 22. měsíci těhotenství nebo dokonce ještě dříve, by neměly být předmětem intenzivní lékařské péče s cílem udržet je naživu. Uvedla to britská komise Nuffield, která je v zemi pověřena odpovídáním na etické otázky v lékařství...


Děti narozené do 22. týdne přežívají jen zřídka. „Nemyslíme si, že je vždy dobré, aby miminko trpělo stresem a bolestí z agresivní léčby, když je velmi nepravděpodobné, že se mu bude dařit lépe, nebo když je smrt nevyhnutelná,“ řekla předsedkyně komise Margaret Brazierová.

Podle odborníků velká úmrtnost a utrpení provázejí intenzivní léčbu předčasně narozených dětí až do 25. týdne těhotenství. Komise ve zprávě proto také doporučila, aby se i v těchto případech zastavovala intenzivní péče, ale zde již jen po jednání a dohodě s rodiči.

Zpráva přišla poté, co skupina uznávaných gynekologů a dalších lékařů požádala o otevření diskuse, zda by nebylo správné a možné legalizovat „úmyslný zákrok“ k usmrcení vážně postiženého novorozeněte. V Británii je asi 250 zdravotních jednotek, které poskytují intenzivní péči postiženým novorozeňatům.

Výbor, který od roku 1991 tvoří profesoři lékařství, filozofie a etiky, zdůraznil, že jeho doporučení se týká jen předčasně narozených dětí do 25. měsíce těhotenství, kterých je málo, a že život ostatních novorozeňat se nesmí ukončovat, ať je jejich zdravotní stav jakkoli vážný.

Vedení místních anglikánů a katolíků vydala prohlášení, ve kterých postoj etické komise uvítala.

V Británii se nyní očekává diskuse, která by mohla vyústit v zákonnou úpravu dosavadního přístupu k předčasně narozeným dětem do určitého měsíce těhotenství.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?