Britští vojáci hlásí opět syndrom války v Zálivu

28. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři britští vojáci nasazení nyní v Iráku si stěžují na zdravotní potíže známé jako syndrom války v Perském zálivu z roku 1991 a chtějí kvůli tomu žalovat britské ministerstvo obrany...


LONDÝN -

Britský rozhlas včera oznámil, že vojáci byli před odjezdem do Iráku očkováni proti účinkům chemických zbraní, ale poté měli tak velké zdravotní problémy, že se vůbec bojů nezúčastnili.

Začali totiž trpět depresemi, vyrážkami a dýchacími obtížemi. Advokát vojáků Mark McGhee řekl BBC, že se setkal s přibližně 400 veterány z první války v Zálivu.

„Jejich symptomy byly identické s těmi, jež se vyskytují u mužů, jež nyní zastupuji,“ uvedl. Na 45 tisíc britských vojáků, kteří se zúčastnili letošní války proti Iráku, bylo několikrát očkováno proti účinkům chemických a biologických zbraní.

Ministerstvo obrany v Londýně uvedlo, že mu zatím není nic známo o onemocnění čtyř vojáků.

K dispozici je však program, který umožňuje včasné rozpoznání možných symptomů. Profesor Simon Wessely z Královské univerzity v Londýně se domnívá, že příčinou potíží vojáků mohla být aplikace několika očkovacích látek v krátkém časovém sledu za sebou.

Tzv. syndromem první války v Zálivu trpí podle odhadů asi 30 tisíc jejích účastníků. Experti pokládají za možné impulsy k propuknutí této nemoci uranem obohacenou protitankovou munici, irácké chemické útoky a ochranné očkování vojáků.

Právo, 28.05.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?