Britští zdravotničtí experti varují před důsledky války v Iráku

24. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští zdravotničtí odborníci vyzvali britského premiéra Blaira, aby uvážil strašlivé humanitární důsledky války v Iráku. Dopis více než 550 pedagogů a studentů zveřejnily periodika The Lancet a British Medical Journal...


LONDÝN - varuje, že ve válce příjdou o život nebo budou zraněny statisíce lidí, většinou civilisté.

„Zdravotní profesionálové v celém světě pečují o oběti válek. Přijímáme tuto odpovědnost. Je však také naší odpovědností zasazovat se za prevenci násilí a mírové řešení konfliktu,“ uvádí se v dopise, který byl Blairovi zaslán již minulý týden. Škola prý uvažuje o zaslání podobného dopisu americkému prezidentovi

Georgi W. Bushovi.

„On (Blair) si zřejmě neuvědomuje, že pokaždé, když hovoří o válce proti Saddámu Husajnovi, znamená to ve skutečnosti válku proti civilistům v Iráku,“ prohlásila autorka dopisu Carolyn Stephensová v rozhovoru pro agenturu Reuters.


Podle odhadů OSN by si válka v Iráku vyžádala 500 tisíc přímých i nepřímých obětí.

Dopis, na který Blair ještě neodpověděl, cituje údaje Světové zdravotnické organizace (WHO), OSN a britské charitativní zdravotnické organizace Medact, které varují před dalekosáhlými důsledky eventuální války v Iráku.

Šlo by prý nejen o bezprostřední oběti války, ale také o nebezpečí občanské války, hladomoru, epidemií, exodu uprchlíků a katastrofálních důsledků zejména pro zdraví dětí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?