Brněnská nemocnice chce zlepšit život dětí po nádorové nemoci

4. 4. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno (FNB) se zapojila do mezinárodní akce PanCareLIFE, jejímž cílem je zlepšit šance na kvalitní život dětí a dospělých po prodělaném nádorovém onemocnění v dětství. Projekt se zaměřuje na dva pozdní následky léčby, a to poruchu plodnosti a poškození sluchu. Výzkumná zdravotnická pracoviště z osmi zemí Evropy budou zkoumat rizikové faktory vzniku těchto poruch tak, aby se jim dalo předejít, informovala dnes novináře mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.


Pětiletý projekt řídí Dětský onkologický registr při Institutu lékařské biostatistiky, epidemiologie a informatiky Univerzity v Mohuči. Podílí se na něm i Klinika dětské onkologie FNB. Evropská unie financuje projekt šesti miliony eur (zhruba 165 milionů Kč), české ministerstvo školství poskytlo 1,6 milionu korun, uvedla Mrázová.

Podle ní je účelem akce zlepšit kvalitu života dětí nebo dospělých, kteří v dětství prodělali nádorové onemocnění. „V posledních desetiletích dosáhla medicína v oblasti léčby dětských pacientů s nádorovými onemocněními velkých úspěchů. Více než 80 procent dětí s nádory dokážou dnes lékaři vyléčit, zatímco před 30 lety to byla jen polovina,“ uvedla Mrázová.

Podle ní ale hrozí u vyléčených nežádoucí účinky léčby. „Mohou mít poruchy funkce orgánů, smyslových funkcí, růstové problémy, poruchy intelektu a jiné handicapy, které mohou vést ke snížení kvality jejich života,“ vysvětlila mluvčí. Projekt, do kterého se zapojila pracoviště z osmi evropských zemí, se zaměřuje na poruchy plodnosti a poškození sluchu.

„Vybudujeme rozsáhlou celoevropskou databázi vyléčených dětských onkologických pacientů a na vzorku 12.000 osob budeme zkoumat genetické i negenetické rizikové faktory vzniku těchto dvou závažných pozdních následků protinádorové léčby,“ řekla Mrázová. Smyslem je tedy porozumět mechanismu vzniku pozdních následků tak, aby jim bylo možné účinněji předcházet.

Na PanCareLIFE se bude až do roku 2018 podílet 13 lékařů, sester a dalších pracovníků Kliniky dětské onkologie FNB a Psychologického ústavu Akademie věd ČR. Brněnská klinika ročně léčí 130 až 140 nových dětí a mladistvých s leukemií a solidními nádory. V databázi kliniky, založené v roce 1998, je už téměř 1600 vyléčených dětí, z nichž je dnes už přes 700 dospělých.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?