Brněnská onkologie získala unikátní tomograf

16. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnský Masarykův onkologický ústav získal jeden z nejmodernějších zobrazovacích přístrojů pro přesnou diagnostiku nádorových onemocnění. Pozitronová emisní tomografie (PET) je využívána kromě onkologie také v neurologii a v kardiologii...


BRNO - Podobné zařízení dosud bylo pouze v pražské Nemocnici Na Homolce.

Tomografie podle lékařů zvyšuje úspěšnost léčby a šanci těžce nemocných pacientů na přežití. Přístroj totiž dokáže včas odhalit aktivitu nezdravých buněk a jejich vliv na funkčnost lidských orgánů. Lékaři tak získají i přesnou informaci o stádiu nemoci.

Otevření PET Centra na brněnské onkologii se zúčastnila iministryně zdravotnictví Marie Součková. Od medicínského přístroje si slibuje zrychlení diagnostiky vážných chorob, tedy i zkvalitnění léčby. Pozitronová emisní tomografie je podle ní

velkým příspěvkem na poli boje s rakovinou.

Proto chce Součková počet těchto tomografů v tuzemsku zvýšit. „Pořízení PET kamer bude součástí reformy zdravotnictví. V České republice by (v budoucnu) mělo být deset těchto zařízení, tedy jedna na milion obyvatel,“ prohlásila ministryně.

Brněnské PET centrum budou moci využívat k vyšetření pacientů i lékaři z jiných nemocnic. Kardiologům například stroj pomůže odhadnout úspěšnost operace srdečních tepen zavedením takzvaného by-passu.

Neurologům technologie umožní určit oblast mozku zodpovědnou za epileptické záchvaty, dříve se odhalí také počínající degenerace mozku, například v podobě Alzheimerovy choroby.

Jak vyšetření probíhá

Vyšetření PET kamerou pacienty nezatěžuje. Do žíly jim lékaři zavedou radioaktivní glukózu, která bude hodinu působit v těle. Pak pacient stráví asi 20 minut na speciálním lůžku, tělo snímají zobrazovací senzory. Tím je proces pro vyšetřované skončen, radioaktivita se z těla vyloučí do druhé dne.

Brněnské PET centrum může podle očekávání brněnských onkologů vyšetřit denně až 14 pacientů z celé Moravy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?