Brněnské Centrum pro výzkum toxických látek získalo nový pavilon

9. 10. 2012 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnské Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (RECETOX) získalo nový pavilon s padesátkou laboratoří a dvěma posluchárnami. Pracovníci centra se zaměřují na získávání dat o reálném znečištění životního prostředí. Data pak propojují s údaji o zdravotním stavu obyvatel. Stavba pavilonu je součástí projektu CETOCOEN, na který univerzita získala 536 milionů korun z evropských fondů, uvedla mluvčí školy Tereza Fojtová.


„Naším dlouhodobým cílem je vybudovat veřejně dostupný informační systém o stavu znečištění prostředí toxickými látkami, a to nejen v národním, ale i v celosvětovém měřítku,“ řekl ředitel centra RECETOX Ivan Holoubek.

Vědci sledují rozšíření a dopady syntetických, ale i přírodních chemikálií, například toxinů sinic v povrchových vodách. Podílejí se také na mezinárodních studiích věnovaných chemickým látkám v prostředí nebo v potravinách, které mohou poškozovat zdraví a způsobují třeba lehké mozkové dysfunkce nebo autismus.

„Snažíme se určit faktory, které mohou nejvíce ovlivnit zdraví populace, a nejen to. Vyvíjíme nástroje, jež mohou chemické látky kontaminující životní prostředí odbourávat,“ uvedla pracovnice centra Jana Klánová.

V novém pavilonu mají vědci dokonalejší laboratorní vybavení, například hmotnostní spektrometry pro odhalování stopových množství různých toxických látek a kultivační zařízení pro experimentální kultury. Budova poskytne zázemí více než stočlennému týmu odborníků, ve kterém téměř 20 procent zaměstnanců a čtvrtinu doktorandů tvoří cizinci.

Celkový rozpočet čtyřletého projektu CETOCOEN, který začal v únoru 2010, činí 536 milionů korun. Nový pavilon stál 238 milionů korun, přístrojové vybavení si vyžádalo 143 milionů korun. Přístroje využitelné pro výzkum v oblasti chemie, toxikologie, epidemiologie i proteinového inženýrství využijí také zájemci z dalších institucí, včetně zahraničních.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?