Brněnskou záchytku trápí lidé, kteří za nocleh odmítají zaplatit

6. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Problémy s vymáháním poplatků za noc strávenou na protialkoholní záchytné stanici trápí vedení brněnské Psychiatrické léčebny. Situaci komplikuje fakt, že soudní vymáhání poplatku je mnohem dražší než samotný dlužný poplatek...


BRNO -

Poplatek za přenocování na záchytce činí kolem 1000 korun. S jeho úhradou mají problém především sociálně slabší lidé.

Nejméně problémů mají s lidmi vyššího společenského postavení. „Ti velice rychle zaplatí poplatek a odchází. Z naší strany jim zaručujeme naprostou anonymitu,“ řekl ředitel léčebny Marek Radimský. Horší to je s bezdomovci. Přesto se v posledních měsících situace zlepšuje.

„Dost mě překvapilo, že někteří z těch, o nichž jsme dříve věděli, že z nich nejsme schopni peníze dostat, najednou posílají splátkové kalendáře a po malých částkách dluh splácí,“ poznamenal ředitel. Změnu jejich postoje si nedokáže vysvětlit.

Brněnská záchytka má kapacitu 15 lůžek, nebývají však celoročně zcela obsazená. Počet přijatých záleží na ročním období. Nejvíce práce mívá personál v létě, naopak na podzim a v zimě nedobrovolných klientů ubývá. V průměru denně policisté na záchytku dopraví pět opilých, v letních měsících až dvojnásobek.

Na záchytné stanici se ocitají mladí i starší lidé, převažují ale muži. S některými lidmi se personál setkává jednou za život, někteří alkoholici jsou však častými nocležníky. „Jsou tu totiž i tací, kteří u nás přespávají i dvacetkrát nebo třicetkrát za

rok,“ poznamenal ředitel.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?