Brněnští kardiologové školí ostatní v používání 3D sondy

16. 11. 2012 6:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnští lékaři z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie školí ostatní doktory v používání sondy na trojrozměrné zobrazení srdce přes jícen. Sonda ukáže srdce zevnitř v reálném čase, a umožní tak lépe diagnostikovat problém a přesněji vést operace. Lékaři z Brna mají takové sondy čtyři, používají je sedm let a slaví s nimi úspěchy.


Takzvanou echokardii dělají lékaři přes jícen. Vidí tak otevírání a zavírání srdečních chlopní, průtoky krve a okamžitě mohou nalézt problém. „Jsou výkony, které se bez 3D provést vůbec nedají. Tato technologie nám dá hodnotnou, zhuštěnou a vypovídající informaci, navíc je to snadné a rychlé,“ řekl novinářům lékař Josef Nečas.

Zdůraznil, že hodnotná je především možnost vidět srdce v chodu. „Dříve jsme mohli srdce vidět na patologii nebo na sále, ale bylo zastavené. Dnes už ho můžeme reálně vidět tak, jak funguje,“ uvedl Nečas. Sondu lékaři v Brně využijí na sále zhruba dvakrát denně a k tomu pomáhá i pacientům, kteří přijdou ambulantně. Po operacích sonda ukáže případné drobnosti, které je ještě potřeba opravit.

Brněnské pracoviště metodu 3D zobrazení srdce zavedlo jako první a má také nejvíce speciálních sond. Všichni lékaři z ČR, kteří metodou pracují, museli brněnským centrem projít a vyškolit se. „Vyškolili jsme zatím 30 českých echokardiografistů a deset lékařů z cizích zemí,“ řekl Nečas. Podle svých slov tak brněnští lékaři pomáhají postupnému přechodu obvyklého dvojrozměrného zobrazení srdce k zobrazení trojrozměrnému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?