Brněnští lékaři provedli první miniinvazivní operaci kyčle v ČR

21. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z Fakultní nemocnice Brno provedli jako první v České republice mininvazivní operaci náhrady kyčelního kloubu. Metoda byla přitom poprvé v Evropě použita teprve před dvěma měsíci a dnes se používá jen v několika evropských státech. Fotografie najdete v článku...


Lékaři z Fakultní nemocnice Brno provedli jako první v České republice mininvazivní operaci náhrady kyčelního kloubu. Tato unikátní metoda byla přitom poprvé v Evropě použita teprve před dvěma měsíci a dnes se provádí jen v několika evropských státech.

Takzvaná technika dvojího řezu (každý o velikosti 5 – 6 cm) umožňuje podstatně lepší hojení ran, omezuje ztrátu krve při operaci a předpokládá rychlejší a méně bolestnou rehabilitaci.

„Principem této techniky je, že se neoddělují svalové úpony. Zatímco u konvenčního postupu je potřeba odpreparovat části úponů (gluteus medius a vastus lateralis), při miniinvazivní metodě se tyto svaly jen odtáhnou, ale nijak nenarušují,“ uvedl přednosta ortopedické kliniky FN Brno, doc. Martin Krbec, který úterní operaci prováděl.

Jeden z řezů se provádí na přední straně kyčelního kloubu, druhý řez je veden z boku těsně nad vrcholem velkého trochanteru.

Zvláštní přístroje

Při technice dvojího řezu se používá stejných implantátů jako u konvenční TEK, liší se jen způsob provedení. Miniinvazivní metoda vyžaduje složitější instrumentárium. Jsou například používány speciální elevatoria se světlovody, které umožňují lepší osvětlení rány. Lékaři potřebují také speciálně upravenou frézu, která je delší než konvenční fréza a je ze strany seříznutá tak, aby byla lépe vložitelná do acetabula.

Dále je zapotřebí zvláštního nástroje na uchycení jamky při implantaci. Má větší hákovité vyvinutí, které umožňuje, aby se jamka mohla předním přístupem ze strany zasadit do pánve.

Určitou negativní stránkou této metody je mimo jiné fakt, že na rozdíl od klasické TEK musí být rána během operace rentgenována. „Pacient i personál je tak vystaven větší dávce rentgenového ozáření a zvláště u personálu se to načítá,“ poznamenává M. Krbec.

Miniinvazivní metoda je zároveň časově náročnější než klasická endoprotéza kyčle. Zatímco tradiční necementovaná TEK trvá dnes lékařům kolem 60 až 75 minut, metoda dvojího řezu vyžaduje minimálně 120 minut a nejsou výjimečné ani čtyřhodinové operace.

MINIINVAZIVNÍ TECHNIKA
VÝHODY:
menší operační trauma
menší krevní ztráty (cca 200 - 300 ml)
rychlejší rekonvalescence
NEVÝHODY:
delší výkon
složitější instrumentárium
technicky obtížné
indikační limity

Školení českých lékařů touto novou metodou trvalo třičtvrtě roku. Nejprve proběly kurzy na pracovišti Rush Presbytarian Hospital v Chicagu, kde byla metoda 2Incision před dvěma lety poprvé použita. Poté následovala školení v Paříži a v Budapešti, kde lékaři nacvičovali novou metodu na pitevním materiálu.

„Školení dalších ortopedů v České republice proběhne nejdříve za šest měsíců,“ uvedl Rostislav Hartmann, ředitel společnosti Zimmer, region Střední Evropa.

Metoda dvojí řezu: jen pro některé pacienty s artrózou

Miniinvazivní TEK však rozhodně není určena pro většinového pacienta s artrózou. Podle M. Krbce je vhodným „kandidátem“ jen každý desátý pacient s tímto kloubním onemocněním.

Je totiž zapotřebí, aby pacient nebyl obézní - čím je pacient subtilnější, tím je tato technika snazší. Druhou podmínkou je, aby v daném případě nebyla potřeba cementovaná náhrada - techniku dvojího řezu lze totiž provádět pouze u necementovaných endoprotéz.

Výše uvedená kritéria splňoval čtyřicetiletý pacient Libor Blažek – první Čech, který byl touto metodou operován. Muž je útlé postavy, sportovec. Vertikalizován byl už druhý den po operaci, kdy se také ukázal přítomným novinářům.

Druhá operace pomocí techniky dvojího řezu je naplánována na příští týden v havlíčkobrodské nemocnici. „Už teď máme dlouhý pořadník čekajících pacientů,“ uvedl primář ortopedického oddělení nemocnice Havlíčkův Brod, Pavel Kubát.

Přednosta brněnské ortopedické kliniky M. Krbec však poznamenává: „Vzhledem k nákladnosti této metody bude možné provést tento typ operace zhruba dvakrát do měsíce.“

A jak budou vybíráni vhodní „kandidáti“ na miniinvazivní metodu? „Nebudeme mít žádné dva zvláštní pořadníky. Jakmile daný pacient příjde na řadu, rozhodneme, zda je či není vhodným pacientem pro metodu dvojího řezu,“ uvádí M. Krbec.

Americký trend jednodenní hospitalizace čeští lékaři zatím neplánují

Metoda dvojího řezu umožňuje podstatné zkrácení pobytu pacienta v nemocnici. Zatímco při konvenční TEK zůstává pacient na lůžku po operaci dalších 8-10 dní, miniinvazivní metodou lze zkrátit hospitalizaci na tři dny. Ve Spojených státech propouštějí pacienta do domácí péče už druhý den po operaci. V některých nemocnicích dokonce provádějí endoprotézu kyčle touto metodou téměř ambulantě. „Tímto směrem se zatím neubíráme,“ dodal M. Krbec.

DÁLE ČTĚTE:

Nová metoda TEK - pacienti domů už druhý den po operaci

Iva Bláhová, www.Zdravi.Euro.cz, 19.11. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?