Brněnští radní se přou o privatizaci Polikliniky Zahradníkova

5. 11. 2009 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnští radní se přou o to, zda umožnit privatizaci ambulancí lékařům v městské Poliklinice Zahradníkova. Část specialistů, kteří jsou dnes v zařízení zaměstnáni, si tam chtěla otevřít privátní ordinace.


Vyjít vstříc jim chtěl primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). V městské radě, která o poliklinice může rozhodovat z pozice zřizovatele, však s návrhem neuspěl. Novinářům to dnes řekl primátor Roman Onderka (ČSSD).

Osamostatnit se v poliklinice chtělo 12 z asi 50 lékařů. Privátní praxi by si jinak mohli otevřít bez souhlasu města, ale potřebují uzavřít smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Získali by je, kdyby se totožného objemu péče poliklinika vzdala. Její vedení to však odmítlo a ani radní tento krok ředitelce nenařídili.

Rychnovský to kritizoval. Podle něj by privatizace ambulancí zlepšila kvalitu péče. „Dnes tam (lékaři) mají otřískané vybavení, píšou na starých psacích strojích, nemají ani počítač a ten počítač jim pět let organizace není schopná zajistit,“ řekl náměstek.

Podle primátora však byl materiál, jímž rada měla privatizaci umožnit, špatně připraven. Neprojednala ho navíc komise ani finanční výbor. Onderka připustil, že rada se bude věcí znova zabývat, tentokrát však nad řádně projednaným dokumentem.

Rychnovský chce privatizaci polikliniky prosazovat dál. Zdůraznil, že model souboru privátních praxí funguje i v dalších lékařských domech v Brně, například ve Viniční a Běhounské ulici.

„V otázce Zahradníkovy jsme svědky 20 let vybydlené budovy, která nebyla nikdy schopná vydělat ani na opravu, má zastaralé přístrojové vybavení, mnoho lékařů, kteří jsou již takřka v důchodovém věku a pokud tam je někdo, kdo chce ty věci spravit a zlepšit si praxi, tak není žádný problém mu to umožnit,“ popsal Rychnovský.

Model soukromých praxí by na Zahradníkově podle něj měl být zaveden nejpozději za dva roky, kdy má být objekt opraven. Rekonstrukce za zhruba 100 milionů korun by měla začít příští rok. Nyní vzniká dokumentace pro územní a stavební řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?