Brno v krizi zabezpečí fakultky

8. 1. 2011 7:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedna schůzka za druhou, žádný konkrétní plán. I tak se dají charakterizovat přípravy na možný odchod brněnských lékařů, kteří podpořili odborářskou výzvu Děkujeme, odcházíme a na konci prosince podali výpověď.


Po páteční schůzce na ministerstvu zdravotnictví ale mají ředitelé fakultních nemocnic v Brně jasno. Minimálně pro Brno akutní péči zajistit zvládneme, tvrdí. Jednání s šéfy zdravotnických zařízení kvůli postupu v případné krizové situaci na pátek svolalo i město. „Beru to jen jako takové první setkání. Ředitelé obou brněnských fakultek na něm být nemohli, takže jsme spíš mapovali situaci. Co si budeme namlouvat, tato zařízení mají největší kapacity a nejvíc odbornosti. Bez nich žádné zásadní opatření dohodnout nemůžeme,“ poznamenal ředitel brněnské Úrazové nemocnice Karel Doležal.

Další jednání

Zástupce brněnské Fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice u svaté Anny v pátek zaměstnala debata s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. „Potvrdili jsme, že ve spolupráci s Vojenskou nemocnicí, kde výpověď nepodal žádný lékař, dokážeme akutní péči pro Brno zabezpečit. Pozor, nemluvím o celé jižní Moravě. Jednání ministerstva s hejtmany jednotlivých krajů se uskuteční příští týden a ukáže víc,“ řekl ředitel brněnské Fakultní nemocniceRomanKraus. Zároveň potvrdil, že i v největším jihomoravském zdravotnickém zařízení se objevily první žádosti o stažení protestních výpovědí. „Zatím k tomu došlo ve dvou případech,“ dodal Kraus.

I tak stále platí, že 137 ze zhruba tisícovky tamních doktorů na odchodu trvá. Ve svatoanenské nemocnici výpověď podalo 142 z bezmála šesti set doktorů. Pět z toho ji ale vzalo zpět.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?