Brownies se začaly v Americe péct teprve asi před 100 lety. Dnes jsou populární prakticky po celém světě. A není divu, protože milovníci čokolády se najdou úplně všude. Kvalitní čokoláda je alfou a omegou chutných brownies, takže byste s ní šetřit opravdu neměli. Pokud musíte dodržovat bezlepkovou dietu, doporučujeme vám vyzkoušet řepové brownies. Červená řepa se k hořké čokoládě skvěle hodí. Hladká mouka je pak v receptu nahrazena jemně namletými mandlemi.
Co se dozvíte v článku
Brownies recept: klasika s čokoládou a moukou
Ingredience
- 200 g kvalitní hořké čokolády (ideálně 60% kakaa),
- 150 g másla,
- 150 g cukru krupice,
- 3 vejce,
- 100 g hladké mouky,
- špetka soli,
- hrst nasekaných ořechů nebo kousků čokolády.
Postup
- Čokoládu nalámejte na kostičky a společně s máslem ji dejte rozpustit do vodní lázně. Směs vymíchejte metličkou a nechte zchladnout.
- Připravte si mísu, do které přijdou vejce a cukr. Společně je vyšlehejte ručním šlehačem do pěny. Zalijte je čokoládou a zlehka promíchejte.
- Do těsta pak postupně vmíchávejte moukou se špetkou soli. Všechny ingredience dobře promíchejte, aby bylo těsto hladké a bez hrudek.
- Menší pečicí plech (zhruba o velikosti 20 × 20 cm) vyložte pečicím papírem. Poté do něj nalijte těsto. Povrch posypte nasekanými oříšky nebo kousky čokolády.
- Brownies pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 20–25 minut. Upečené brownies by měly být na povrchu pevné, ale uvnitř musí zůstat vláčné. Vychladlý dezert nakrájejte na kostky a servírujte.

Zdravé brownies recept: z červené řepy
Ingredience
- 250 g uvařené červené řepy,
- 200 g kvalitní hořké čokolády (60% kakaa),
- 150 g másla,
- 150 g třtinového cukru,
- 3 vejce,
- 150 g mandlové mouky,
- špetka soli,
- hrst jemně nasekaných mandlí.
Postup
- Uvařenou červenou řepu oloupejte a pomocí mixéru ji rozmixujte na hladké pyré.
- Čokoládu nalámejte na kostičky, dejte ji do misky a společně s máslem ji nechte rozpustit ve vodní lázni. Směs čokolády a másla pak dejte stranou zchladnout.
- Do druhé mísy rozklepněte vejce, zasypte je cukrem a utřete do pěny. Do hladké pěny následně vmíchejte řepové pyré a rozpuštěnou čokoládu, vše promíchejte.
- Dále přidejte mandlovou mouku a špetku soli. Všechny ingredience dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
- Připravené těsto nalijte do menšího pekáčku vyloženého pečicím papírem. Posypte ho nasekanými mandlemi a vložte ho do trouby předehřáté na 170 °C.
- Brownies nechte péct 30–35 minut. Díky řepovému pyré bude moučník uvnitř krásně vláčný. Doporučenou dobu pečení ale nepřekračujte.
- Upečený dezert nechte vychladnout. Po zchladnutí nakrájejte brownies na kostky a podávejte.
Další tipy na zdravější brownies
Asi nikoho nepřekvapí, že brownies nepatří mezi zdravé recepty. Přece jen se jedná o dezert, který je plný čokolády, másla a mouky (minimálně recept na klasické brownies). Na druhou stranu se ale nic nestane, když si tuto čokoládovou bombu dopřejete jednou za čas.
Pokud se vyhýbáte bílé mouce a cukru, existuje pár snadných tipů, jak recept na brownies obměnit. V receptu na řepové brownies jsme místo hladké mouky použili jemně namleté mandle (mandlovou mouku). Použít můžete i jiné druhy ořechových mouk, ovesnou mouku, špaldovou mouku či protein v prášku.
V některých receptech se místo mouky používají černé fazole. Kombinace fazolí a čokolády zní na první pohled zvláštně – o to víc ale dokáže překvapit, protože fazolové brownies chutnají vážně dobře. Luštěniny jim navíc dodají zdravé bílkoviny a sacharidy.
Jak často si brownies dopřáváte?
Další možností, jak udělat brownies výživnější, je náhrada rafinovaného cukru zdravějším sladidlem. Zkuste třeba kokosový cukr, med nebo čekankový sirup. Do těsta je také možné rozmačkat banán, který ho částečně osladí a přispěje k tomu, že bude upečený moučník hodně vláčný. Zralý banán je navíc hodně sladký, takže můžete ubrat na množství cukru či jiného sladidla. Obdobně poslouží i jablečné pyré, nastrouhané hrušky či datlová pasta.
Čokoláda by v brownies rozhodně chybět neměla, protože pokud místo ní použijete jenom kakaový prášek, ochudíte se tím o typickou strukturu tohoto dezertu. Snažte se ale vybírat mezi kvalitními čokoládami, které mají vysoký obsah kakaa.
Variace a zdobení brownies
Základní recept na brownies spoléhá na výraznou chuť hořké čokolády, takže se často ani nijak nedochucuje. Narazit ale můžete na mnoho obměn, kde se experimentuje s příchutěmi, polevami a zdobením.
Naprostou klasikou je čokoládová poleva. Stačí jen rozehřát čokoládu s trochou tuku a nalít ji na brownies. Vynikající bude i čokoládová ganache, což je jemný krém připravený z čokolády a smetany ke šlehání. Pokud se vám zdá, že je v brownies čokolády ažaž, můžete zkusit karamelovou polevu. Jen se připravte na to, že bude dezert hodně sladký.
Experimentovat se dá rovněž s posypkami – brownies lze ozdobit nejen oříšky, mandlemi a kousky čokolády, ale též strouhaným kokosem, lyofilizovanými malinami, borůvkami, vločkami mořské soli či kousky karamelu.
Pozměnit se dá také chuť těsta. Stačí do něj zamíchat koření. Mezi osvědčené patří vanilka, skořice, kardamom či perníkové koření. Pokud pečete brownies pro dospělé, zkuste do těsta zamíchat pár lžic silného espressa nebo čokoládového likéru. Výsledek bude po chuťové stránce opravdu originální.
Zdroje: kucharkaprodceru.cz, hopkinsmedicine.org, masonfit.com, healthyfood.com