Brožura pobouřila rodiče

9. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na první pohled nevinně vyhlížející brožura, kterou Všeobecná zdravotní pojišťovna rozdávala na své nedělní akci pro děti v ústecké zoo, vyvolala vlnu odporu a nesouhlasu rodičů. "Tohle dáváte malým dětem?...


Na první pohled nevinně vyhlížející brožura, kterou Všeobecná zdravotní pojišťovna rozdávala na své nedělní akci pro děti v ústecké zoo, vyvolala vlnu odporu a nesouhlasu rodičů.

Ústí nad Labem - Už během zábavného odpoledne S Machem a Šebestovou do zoo se z publika ozývaly výkřiky „Tohle dáváte malým dětem?“. Zprvu šlo ale o ojedinělé projevy, kterým nikdo příliš nevěnoval pozornost.

S přibývajícími minutami soutěží a písniček, za které děti dostávaly igelitové tašky s reklamními dárky od pojišťovny, a v nichž nechyběla ani prevenci se věnující modrá brožura Vyber si zdraví, ale nespokojenost rodičů malých dětí narůstala. Po otevření zmíněného sešitku, seznamujícího dopodrobna a dost otevřeným způsobem s následky požívání alkoholu i drog, a varující před kouřením či nákazou pohlavními chorobami, totiž především maminky některé obrázky šokovaly.

„Proč by si právě naše děti předškolního věku měly prohlížet snímky dětského plodu poničeného konzumací alkoholu, nebo fotky mužského pohlaví s různými stupni pohlavní choroby?“ ptaly se.

„To je šílený, tohle dát dětem!“ rozčilovala se například Alena Šošková, maminka malé Janičky a Lidušky, a po skončení zábavného pořadu si stěžovala u přítomných zástupkyní VZP.

„To snad není možné! Určitě si budu stěžovat, jsem ráda, že jste mě na to upozornil,“ reagovala pak v trolejbuse další maminka malé slečny, své jméno ale prozradit odmítla.

Někteří rodiče nevhodnou brožurku vraceli, jiní ji prostě odhodili do koše. Všichni se ale ptali, jak k něčemu podobnému vůbec mohlo dojít. „Musím tu záležitost ještě prověřit, zatím se k ní nebudu vyjadřovat,“ říká ing. Ilona Najmanová. Ta sice na akci za VZP dětem předávala ceny-vstupenky do zoo, ostatní odměny a propagační materiály pojišťovny prý ale na starost neměla.

A jak se na tiskovinu, která vyvolala tak velké pozdvižení mezi rodiči, dívá odborná lékařka? „Myslím si, že tato brožurka neříká nic špatného. Informuje o rizicích toxikomanie, požívání alkoholu a pohlavních chorob. Na druhou stranu ale asi nepatří do rukou dětem, které si informace z ní nedokážou vzít svými schopnostmi. Tyto informace by vždy měly být dětem sdělovány úměrně jejich věku i schopnostem, jak je mohou přijímat,“ říká dětská psycholožka Mgr. Kateřina Jílková, a dodává:

„Rozhořčení a nesouhlas rodičů se v tomto případě pochopit dá. Nicméně v tom na druhou stranu nevidím žádný záměr poškozovat děti. Možná to bylo jen nevhodně cílené.“

RADEK STRNAD, Ústecký deník, 9.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?