Bruntálu chybí mamograf

20. 7. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženy z Bruntálu a okolí zajímající se o preventivní vyšetření prsu mají smůlu. V místní Podhorské nemocnici přístroj chybí už dva roky a o jeho znovuzavedení provozovatelský holding Agel ani do budoucna neuvažuje.


Původní mamograf v nemocnici fungoval pouze do roku 2008, kdy skončila jeho životnost. „Podhorská nemocnice mamograf nevlastní. Nemocnice se neuchýlila k nákupu nového mamografického přístroje, neboť jeho provoz byl neefektivní,“ zdůvodnila situaci Hana Szotkowská, mluvčí holdingu Agel.

Zatímco například v Šumperské nemocnici vyšetří lékaři na mamografu denně v průměru třicet žen, v Podhorské nemocnici to byla denně jedna, maximálně dvě pacientky.

„To je u provozu tak nákladného přístroje skutečně neefektivní,“ uvedla Hana Szotkowská s dovětkem, že zájemkyně nyní mohou podstoupit screeningové vyšetření buďto v opavské nebo olomoucké nemocnici.

Holding prý na bruntálském pracovišti Podhorské nemocnice přesto nešetří. Nedávno například zakoupil nový moderní CT přístroj. Jen za posledních pět let investovala nemocnice do nákupu nových přístrojů a modernizace nemocnice téměř šedesát milionů korun.

Nemocnice má v současnosti dvě pracoviště, v Rýmařově a v Bruntále. „Od roku 2005, kdy její služby začala poskytovat Nemocnice s.r.o. Rýmařov, která se v dubnu 2006 přejmenovala na Podhorskou nemocnici,“ vysvětlila Szotkowská.

Podhorská nemocnice disponuje lůžkovým oddělením, interním oddělením a jednotkou intenzivní péče, oddělením operačních oborů, chirurgie a gynekologie, rehabilitačním oddělením, oddělením ošetřovatelské péče, sociálními lůžky a dalšími provozy.

V Bruntále se z celého nemocničního areálu veškerá péče soustředila do budovy polikliniky, kterou nemocnice způsobem zmodernizovala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?