Bruslit, ale bezpečně

1. 3. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jestliže jste si dali do nového roku předsevzetí, že budete více sportovat, pak stojí za úvahu brusle. Sportujete a pokud nejste ve sportovní hale, jste na čerstvém vzduchu.


PL 4/2010

Bruslení je u nás velmi oblíbenou sportovní aktivitou.
Nabízí aktivní pohyb i spoustu zábavy. Je však třeba mít na paměti, že se pouštíte do sportu lákavého, ale při neopatrnosti i do docela nebezpečného.

Kvalitní vybavení jako základ

K oblíbeným zimním radovánkám na ledě nám slouží brusle. Pro děti jsou ideální brusle nastavitelné, které můžete nastavit až o 3 centimetry. Nejvyšší standard provedení bezpečnosti, vlastní certifikáty podléhající nejpřísnějším evropským kritériím, musí být u tohoto výrobku podmínkou. To se týká i dámských ledních bruslí, krasobruslí, dívčích zimních bruslí či nastavitelných ledních dívčích bruslí. Pro muže jsou pak určeny pánské a chlapecké hokejové brusle, pro krasobruslaře samozřejmě speciální krasobrusle. Tyto brusle musejí rovněž splňovat nejvyšší standard provedení bezpečnosti, vlastní certifikáty podléhající nejpřísnějším evropským normám. Pokud vám noha stále roste, vyberte si nastavitelné hokejové brusle. Univerzální nastavitelné brusle jsou ideální pro ty, kteří chtějí ušetřit. S univerzálními bruslemi můžete bruslit v létě i v zimě v jedněch bruslích (samozřejmě ale musíte vyměnit „podvozek“ brusle). Navíc s univerzálními bruslemi je vaše noha stále v bruslích, na které jste zvyklí.

Pozor na úrazy?

Chirurg MUDr. Jaroslav Tvrdík mi na otázku, které jsou nejčastější úrazy na bruslích, odpověděl: „Nejvíce těchto úrazů zaznamenáváme u mužů středního věku, kteří přecení své schopnosti a s duší junáka se vrhají na led a hrají lední hokej bez předchozího tréninku. Bohužel nezřídka též bez ochranných pomůcek. Nejčastěji se jedná o zlomeniny korunkové části horních zubů. Dalšími nejčastějšími úrazy jsou pak různé zlomeniny, výrony, zhmožděniny a vykloubení. Samozřejmě, že při pádu hrozí i otřes mozku!“ Nepříjemným, ale častým úrazem je i poranění zubů, kdy jsou nejčastěji postiženy horní frontální zuby.

Zlomeniny, výrony, zhmožděniny a vykloubení

To vše nám hrozí při pádech na bruslích. Různě závažná poranění a úrazy doprovázejí náš běžný život, rekreační i profesionální sport. Při úrazu se pravidelně dostaví otok, zánět a bolest. Včasné podávání léků systémové enzymoterapie v těchto případech výrazně urychluje vstřebávání otoku, krevních výronů a podlitin, ústup zánětlivých změn, a tím také i bolesti. Vysoká tělesná námaha při náročných sportovních výkonech – kam patří i jízda na bruslích – vede často k přetěžování šlach a svalů a k mikrotraumatům pohybového aparátu. Jaké léky nám mohou pomoci? Například léky systémové enzymoterapie, neboť urychlují regeneraci organismu. Zlepšují prokrvení svalů a využití kyslíku ve tkáních a usnadňují odbourávání nežádoucích metabolitů. Při preventivním podávání snižují léky systémové enzymoterapie závažnost případných poškození a zlepšují jejich hojení.
Z bylinek nám pak při zhmožděninách přichází na pomoc i kostival lékařský. V mastech se používá jako antiflogistikum – mírní zánět a má antiseptický účinek. Dále rovněž působí jako analgetikum, a to především u zhmožděnin, zánětů šlach, kloubů a svalových poraněních. Zevně se používá jako stahující přípravek k výplachům při zánětlivých onemocněních dutiny ústní, krvácení z nosu a k omývání špatně se hojících ran.


Připravila: Eva Maraulasová

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?