Bude opavská nemocnice součástí holdingu?

16. 3. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi nemocnicemi má začít hra, běžně označovaná jako škatule, hýbejte se. Konkrétně Slezská nemocnice v Opavě s 534 lůžky má přijít o dalších padesát a k tomu o kožní a ortopedické oddělení.


Operativní část ortopedie má přejít do krnovské nemocnice a z ní má do Opavy na oplátku přijít lůžkové oddělení urologie.

U očního oddělení se zvažuje jeho spojení s chirurgickým oddělením, na neurologii mají být počty lůžek snížené, ale na urologii zase zvýšené.

Úspory vidí kraj také v oblasti společných nákupů, jednotného vedení a informačních technologií i optimalizace služeb. To znamená, že vize o zřízení holdingu krajských nemocnic neskončila v šuplíku.

„Snažíme se pro Opavu uhájit ortopedické oddělení i stávající počet lůžek, který máme na nemocnici našeho rozsahu už hodně nízký,“ konstatuje ředitel Slezské nemocnice Milan Cvek.

Vedení krajského úřadu argumentuje výsledkem provedené analýzy procesů, zpracované společností RGM medical. Ředitel Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala však tento materiál hodnotí jako kusý a nesourodý výtah jednotlivých problémů krajského zdravotnictví, předpokládaných optimalizačních opatření a možných organizačních změn.

Zcela mu v něm chybí funkční propojení a zdůvodnění, proč nelze uvedené problémy řešit v rámci nemocnic. Současně varuje, že bez definovaných odpovědností na úrovni nemocnic a holdingu může být výsledek přímo opačný a vést ke zhoršení problémů.

„Zřízení Krajské zdravotní, a.s. v Ústeckém kraji vedlo ke kumulaci problémů, byrokratickému centralismu, dirigismu, neodpovědnosti, boji zájmových skupin o vliv a moc a vzniku korupčního prostředí.
Holdingová organizace v Královehradeckém kraji je pouze formální, pravomoci holdingové struktury jsou minimální a jednotlivé nemocnice svou činnost a hospodaření organizují samostatně. Opatrně k možnému holdingovému uspořádání přistoupil naposled Plzeňský kraj, kde zůstalo u ustanovení generálního ředitele s několika málo spolupracovníky a zatím bez vymezení a naplňování jejich kompetencí,“ přibližuje Stanislav Fiala dosavadní holdingové zkušenosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?