Bude si pacient smět připlatit na lepší kloub?

30. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Máte zdravotní potíže a chcete si připlatit na tu nejlepší endoprotézu? Zatím máte smůlu. Zákony totiž podobný postup, s výjimkou stomatologie, neumožňují...


Praha/Plzeň - To by se ale mohlo změnit.

Sdružení praktických lékařů požádalo otevřeným dopisem předsedy parlamentních politických stran o pomoc při prosazování změny zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta by měla umožnit nemocným připlatit si za lepší péči.

„Lékař nesmí přijmout peníze za péči nehrazenou z pojištění, pokud ji poskytne v souvislosti s péčí pojišťovnou hrazenou,“ řekl místopředseda sdružení Jan Jelínek. Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek potvrdil, že žádost podporuje celá Koalice ambulantních lékařů, jíž jsou obě organizace členy.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Jiřího Suttnera současná legislativa zajišťuje, že je o pacienta ze zákona postaráno. Pojišťovny mají smluvní lékaře, kteří nemocnému doporučí způsob léčení. Pokud pacient není spokojen a požaduje náročnější formu péče, může se obrátit na revizního lékaře.

„Pojišťovna však nemá nic proti tomu, aby si nemocný připlatil na léčbu, která má vyšší standard, než doporučil smluvní, případně revizní lékař. Například pokud lékař doporučí endoprotézu za 40 000 a pacient chce za 150 000 korun, měl by mít možnost rozdíl doplatit. Zatím mu totiž může nabídnout takovou službu jen soukromé ambulantní zařízení, klient však musí hradit celou částku,“ řekl našemu deníku Suttner.

„Problém není v pohledu pojištovny, ale v legislativě. Pokud to bude legislativa umožňovat, my se přizpůsobíme,“ tvrdí ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Plzeň-jih Josef Trčka.

Pokračování na str. 2

Dokončení ze str. 1

Plzeňský stomatolog Zdeněk Roučka tvrdí, že zubní lékaři jsou již v tomto směru dál.

„Máme už řadu výkonů, které lze za nadstandardní označit a kde už je spoluúčast pacienta zakomponována,“ řekl stomatolog.

V nejbližších dnech se má novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění zabývat ve třetím čtení Poslanecká sněmovna.

Lékaři zatím podle Jelínka pro placení za péči získali jasnou podporu dvou poslanců, Milana Cabrnocha (ODS) a Václava Krásy (US), a dvou senátorů, Zuzany Roithové (KDUČSL) a Tomáše Julínka (ODS). Naopak zcela proti jsou poslanci sociální demokracie a ministr zdravotnictví Bohumil Fišer.

„Je zásadně proti jakémukoliv připlácení na péči, protože je přesvědčen o tom, že všichni by měli mít nárok na stejnou léčbu,“ uvedl ministrův mluvčí Otakar Černý. Jediné, co je podle něj ministr ochoten akceptovat, je to, aby si člověk, který například chce lepší než standardní náhradní kyčelní kloub, zaplatil zcela ze svého jiný od světové značky.

„Pokud ho někdo chce, ať si to zaplatí se vším všudy,“ potvrdil mluvčí, že ministrovi vadí možnost, že by se i na dražší léčbě částečně podílela pojišťovna.

Pokud by se podařilo změnu prosadit, nemělo by to ale znamenat, že lidé začnou platit více za běžnou lékařskou péči, ale pouze by měli možnost připlatit si za péči nadstandardní.

Naopak zavedení poplatků lze očekávat poté, co lékařská komora schválí katalog cen za služby přímo nesouvisející se zdravotní péčí. Lékaři za ně mohou oficiálně vybírat peníze již nyní, v katalogu mají být ceny oficiálně doporučené komorou, které v některých případech převyšují dosud běžné poplatky. Například 500 korun má stát návštěva lékaře některých odborností doma u pacienta bez akutních potíží, 300 korun půlhodina poradenství v oblasti zdravého životního stylu, a na dvou stech korunách má začínat cena lékařského potvrzení.

ano, ol, wall, čtk, Plzeňský deník, 30.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?