Budějovice uhrály peníze na záchytku

17. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Neexistence specializovaného záchytného pracoviště se speciálně vyškoleným personálem a vybavením by byla problémem jak pro policii, tak pro všechny nemocnice na už zmíněném území. Práce, zejména s agresivními opilci, totiž rozhodně není nijak jednoduchá,"... Za zachování záchytky se postavili lékaři a policisté...


V závěru minulého týdne se jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS) a českobudějovický primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL) dohodli s náměstkem ministra financí Eduardem Janotou, že peníze na provoz existenčně ohrožené protialkoholní záchytné stanice budou uvolněny z účtů okresního úřadu a převedeny na město formou účelové dotace.

S existenčními problémy se českobudějovická záchytka, kterou provozuje zdejší územní středisko záchranné služby, potýkala už od začátku roku kvůli zádrhelu v přesunu kompetencí z okresních úřadů na kraje. Okres peníze na záchytku měl, ale nemohl je dát, a kraj bez vlastního rozpočtu je dát mohl, ale neměl je. Na účtu okresního úřadu tak uvízla dotace ve výši 1,92 miliónu korun.

Do konce roku klid

Podle ředitele Územního střediska záchranné služby v Českých Budějovicích Jana Tučka odčerpala za půl roku záchytka z prostředků záchranky přibližně 900 tisíc korun. Další peníze už proto záchranka uvolnit nemohla, protože by ohrozila vlastní provoz. „Restrukturalizací výdajů okresního úřadu získá město účelovou dotaci z poskytování zdravotnických služeb. Do konce letošního roku je tedy činnost záchytné stanice zajištěna,“ konstatoval po jednání na ministerstvu financí primátor Tetter. Ten se má už ve středu sejít s ředitelem záchranky Tučkem a vedoucím ekonomického odboru kraje a dohodnout způsob vyplácení dotace.

Lékaři i policisté jsou pro

Záchytná protialkoholní stanice funguje pod křídly budějovické záchranky druhým rokem, přičemž jen loni zde lékaři ošetřili a nechali „přespat“ bezmála 500 opilců. Vozí sem pacienty nejen ze všech sedmi okresů kraje, ale například také z Pelhřimovska. Nejbližší záchytky jsou totiž až v Praze, Plzni a Brně. „Neexistence specializovaného záchytného pracoviště se speciálně vyškoleným personálem a vybavením by byla problémem jak pro policii, tak pro všechny nemocnice na už zmíněném území. Práce, zejména s agresivními opilci, totiž rozhodně není nijak jednoduchá. Nemocnice k podobným účelům vybaveny nejsou a policisté pro změnu nedisponují lékaři,“ uvedl už dříve Tuček. Za zachování záchytky se postavili lékaři a policisté. „Zrušení záchytky by byl velký krok zpět. V tom případě by záchranná služba tyto případy vozila k nám, což by komplikovalo nejen práci lékařů, ale i situaci dalších hospitalizovaných pacientů,“ konstatoval například ředitel Nemocnice České Budějovice Jiří Bouzek. Nyní se zdá, že půl roku trvající patová hrozba je zažehnána.

Petr Pokorný, Právo, 17.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?