Budou některé statiny volně prodejné? Britská vláda o tom uvažuje

19. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britská vláda zvažuje zařazení statinů do volně prodejných léků. Nyní jsou předepisovány pouze pacientům s vysokým rizikem srdečního záchvatu, ale mohly by zachránit život více lidem, kdyby byly dostupnější...


Britská vláda zvažuje prosazení návrhu, podle kterého by byly statiny zařazeny do volně prodejných léků. Internetový server BBC uvádí, že tyto léky zachrání život 7000 Britů ročně.

V současnosti jsou statiny předepisovány pouze pacientům s vysokým rizikem srdečního záchvatu. Členové britské vlády se ale domnívají, že tyto léky by mohly zachránit život mnohem více lidí, kdyby byly dostupnější i osobám s nižším rizikem srdečního záchvatu.

Lék, o jehož zpřístupnění vláda uvažuje, by vyšel pacienta na 5 liber týdně a byl určen pro pacienty s vysokým i nižším rizikem srdečního záchvatu. Jde o přípravek s účinnou látkou simvastatin (Zocor).

440 milionů liber ročně

Statiny jsou nejčastěji předepisovanými a tudíž nejvíce nákladnými léky v Británii. Každý měsíc předepíší lékaři kolem jednoho milionu statinů, což představuje roční výdaje kolem 440 milionů liber.

„Umožnit lidem přístup k těmto preventivním lékům, které by jinak nezačali užívat, je určitě správné,“ uvedl britský ministr zdravotnictví John Ried. Poukázal na informace odborníků, podle kterých by dostupnější léčba statiny mohla každý rok zachránit několik stovek lidských životů.

Brtiští praktičtí lékaři s návrhem nesouhlasí

Zástupci praktických lékařů se však obávají, že vláda se tak snaží přesunout výdaje za léky ze státních prostředků (NHS) na pacienta. John Ried uvedl, že otázkou volně dostupných statinů se bude vláda zabývat následujících devět týdnů.

simvastatin (Zocor) souhrn údajůo přípravku

„Tento případ vyvolává otázku, zda jako společnost chceme, aby výdaje na zdravotní péče byly financovány společností jako celkem, nebo zda má být část výdajů přesunuta na pacienty jako jednotlivce,“ uvedl doktor Jim Kennedy z britského sdružení praktických lékařů (Royal College of General Practicionars). Dodává, že zatím neexistují důkazy o tom, že by statiny byly účinné i u pacientů s nižším rizikem srdečního záchvatu.

Některé studie ukázaly, že pacienti užívající statiny ve dnech, kdy došlo k srdečnímu záchvatu, jsou vystaveni polovičnímu riziku mozkové mrtvice. Jiné výzkumy dokonce naznačují, že statiny mohou přispívat k ochraně proti Alzheimerově chorobě a v některých případech dokáží zpomalit postup roztroušené sklerózy, informuje BBC.

ZDROJ:

Over-the-counter heart drugs plan**

**

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 18.11. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?