Budoucnost estetické medicíny je v neinvazivních metodách, říká lékařka

4. 3. 2019 11:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Buďte přirozeně krásné, radí ženám titulní strany módních časopisů. Ale co když se svým přirozeným vhledem už nejste spokojená, protože se na něm podepsal přibývající věk? Nebojte, skalpel není třeba. Neinvazivní řešení může podle lékařky Drahomíry Jarošíkové přinést moderní estetická medicína.


Říká se, že to, jak vypadáme, není důležité, přesto na nás z titulek módních časopisů koukají na kost hubené modelky a v televizních reklamách nám doporučují krémy proti vráskám. Není tedy divu, že mají ženy dokonalý vzhled zafixovaný jako standard, kterého se chtě nechtě musejí držet, a to ideálně po celý svůj život. Řada z nich proto vyhledává služby estetických klinik.

Estetická medicína je oproti plastické chirurgii šetrnější.

„Nejčastěji řešíme příznaky související se stárnutím pleti, vrásky v konkrétních oblastech a zároveň objemové ztráty obličeje,“ říká lékařka Drahomíra Jarošíková z estetické kliniky Medik Haus, která působí také na Dermatologickém oddělení ve Fakultní nemocnici Brno. Velmi často za ní klientky přicházejí také kvůli formování postavy a odstranění nadbytečného ochlupení.

„Klienti dnes vyžadují maximální efekt se zachováním přirozeného výsledku a co možná nejkratší dobou rekonvalescence,“ vysvětluje Jarošíková, která ujišťuje, že estetické zákroky se rozhodně obejdou bez bolesti, potřeby hospitalizace či zdlouhavé rekonvalescence. Obávat se pacient nemusí ani nepěkných hematomů a jizev.

A právě v nenáročnosti moderní estetické medicíny vidí lékařka její budoucnost a současně největší výhodu. „Estetická dermatologie již nyní razí směr k co nejšetrnějším metodám. Tento trend bude dál setrvávat,“ přibližuje Jarošíková s tím, že většiny úprav lze docílit bez invazivních operací a s nimi spojených rizik.

A jaké zákroky podstupují ženy nejčastěji?

Vyplnění vrásek

Vyplnění vrásek je bezbolestné.

Dlouhodobým trendem v estetické medicíně je podle Jarošíkové vyplnění vrásek. „Ženy chtějí vypadat přirozeně mladě. Efektivní je v tomto ohledu kyselina hyaluronová, díky níž dochází k hydrataci a následnému vypětí pokožky. Její aplikací přímo do vrásek se následně aktivují kolagenová vlákna, díky nimž je pokožka více elastická,“ přibližuje Jarošíková a dodává, že cílem tohoto zákroku nemusí být nutně jen omlazení. Podstupují jej i ženy, které mají zhoršenou strukturu pleti, často po prodělaném zánětu či chronickém akné.

Četnost zákroků závisí na stavu pokožky. Zatímco ženám s hlubšími vráskami a větší povadlostí kůže se doporučuje zákrok opakovat po 4 až 6 týdnech, v případě jemných vrásek a počínajícího ochabnutí pleti bohatě postačí jedno ošetření za rok.

Matrix lifting

Matrix lifting má velmi podobné účinky jako klasický lifting. V tomto případě však není třeba skalpel.

Velmi oblíbeným zákrokem je podle lékařky také metoda zvaná matrix lifting, kterou někteří znají také jako fontánu mládí. „Jedná se o neinvazivní omlazující metodu, která má stejné účinky jako klasický facelift,“ konstatuje Jarošíková s tím, že u fontány mládí není zapotřebí skalpel ani dlouhá rekonvalescence.  Odpadá také potřeba narkózy.

Zákrok je prováděn ambulantně pomocí speciálního přístroje, který je schopný hluboko do kůže vyslat hustou sít termokoagulačních bodů. Ty regenerují věkem poničené vrstvy kolagenu a elastinu. Díky obnově tvorby kolagenu, jehož nedostatek je příčinou vrásek a ztráty pružnosti pleti, není nutné zákrok v nejbližší době opakovat. Jeho účinky vydrží minimálně po dobu 10 let.

Zvětšení rtů

Zvětšení rtů lékaři provádí za pomocí kyseliny hyaluronové.

Zvětšení rtů je určeno pro ženy, které nejsou spokojeny s jejich plností či tvarem. „Zákrok lékaři provádí za pomocí kyseliny hyaluronové, která kromě velikosti a tvaru rtů upravuje jejich kontury, koriguje asymetrii, pozvedává pokleslé koutky a odstraňuje vrásky nad horním rtem,“ vysvětluje Jarošíková. Než k samotné aplikaci kyseliny dojde, je důležité, aby své představy klientky zkonzultovaly s lékařem, který jejich přání musí perfektně porozumět.

Zvětšování pak probíhá po znecitlivění ošetřovaných oblastí. Do těch lékař následně pomocí tenké jehly aplikuje výplňový materiál. Výsledek je patrný hned po zákroku, rty ale bývají lehce opuchlé. „Otok však velmi rychle mizí a za 2 až 3 dny se pacientka může věnovat i náročným fyzickým aktivitám,“ říká lékařka.

Nepřirozeného vzhledu se zájemkyně o proceduru rozhodně bát nemusí. Pokud by se pacientce zdálo, že jsou její rty příliš velké, může dermatolog kyselinu hyaluronovou rozpustit a téměř okamžitě vrátit jejich podobu do původního stavu. Při opačném problému lze rty zase „připíchnout“. Výsledek procedury vydrží přibližně po dobu 18 měsíců. Pak se výplňový materiál postupně vstřebá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?