Budoucnost šéfa VZP

11. 9. 2012 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Pozice ředitele VZP Pavla Horáka ještě nikdy nebyla tak vratká. Ministr zdravotnictví České televizi prozradil, že se všech 450 milionů za elektronické zdravotní knížky IZIP mělo ztratit za Horákova šéfování.


Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ta kontrola došla zpátky před nucenou správu ve VZP v roce 2006.

Petr VAŠEK, redaktor ČT Horák nastoupil do funkce v květnu 2006, těsně po ukončení nucené správy ve VZP. Zodpovědnost za údajně ztracenou půl miliardu ale popírá.

redaktor /citace: Pavel HORÁK, ředitel VZPZdroj: vyjádření pro ČT/ Všeobecná zdravotní pojišťovna ani já osobně si nejsme vědomi žádného pochybení. Vždy postupujeme v souladu se zákonem a s usnesením správní rady.

Petr VAŠEK, redaktor ČT: A že by pojišťovně zbytečně účtovala stovky milionů, odmítá i společnost IZIP.

Martina KLAPALOVÁ, mluvčí společnosti IZIP: Prohlášení pana ministra Hegera v tuto chvíli nás dost citelně poškozuje.

Petr VAŠEK, redaktor ČT: Heger zatím tají, jak konkrétně měly peníze z pojišťovny přes firmu IZIP odtékat. Jisté je, že VZP zaplatila včetně DPH za elektronické zdravotní knížky 2 miliardy. Z toho 1,5 miliardy za Horákovy éry a právě z téhle 1,5 miliardy měla podle ministerstva utratit VZP celých 450 milionů zbytečně. Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce kompletní výsledky kontroly ve VZP zveřejnit do měsíce. Pokud by se podezření na téměř půl miliardovou škodu potvrdilo, měl by podle něj šéf VZP Pavel Horák vyvodit osobní odpovědnost.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Že z toho, pokud ty závěry budou potvrzeny, bude nějaká odpovědnost vyvozována, tak to je docela jasné.

Boris ŠŤASTNÝ, člen správní rady VZP /ODS/: Pokud by došlo k prokázání viny kohokoliv z managementu, že musí být okamžitě odvolán.

Petr VAŠEK, redaktor ČT: Někteří členové správní rady VZP žádají už teď Horákův odchod.

Soňa MARKOVÁ, členka správní rady VZP /KSČM/: Tady je jediná možnost, a to je odstoupení pana ředitele.

Petr VAŠEK, redaktor ČT:** Případné odvolání Horáka by přitom bylo paradoxní. Před 2 týdny, tedy ještě před podáním trestního oznámení, mu totiž radní za minulý rok přiklepli za dobrou práci téměř 800 tisícovou odměnu. Tereza Strnadová a Petr Vašek, Česká televize.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?