Bulharsko: 26 nemocnic končí činnost

22. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do konce roku 2002 bude uzavřeno okolo 26 nemocnic. Očekává se, že se změní v hospice, polikliniky a sanatoria. Oznámil to bulharský ministr zdravotnictví doc. Božidar Finkov. Podle něho půjde o léčebná zařízení, v nichž bude...


místo pouze pro 20 až 30 lůžek a několik lékařů. Do konce července bude oznámeno, které nemocnice a která města budou takto postiženy. Od konce roku 2001 do současnosti ve všech 260 nemocnicích, které spadají pod ministerstvo zdravotnictví, bylo zrušeno 20 tisíc lůžek. Tím se snížil počet míst pro ležící nemocné na 40 tisíc. Znamená to, že na jeden tisíc obyvatel dnes připadá 5,6 nemocničních lůžek, což odpovídá požadavku Evropské unie. Ředitelé nemocnic sami rozhodnou o kolik lidí zkrátí svůj personál. Ví se už, že krácení v domovech důchodců a zařízeních pro bezprizorné děti postihne 400 specialistů.

Stanišev: Vláda škodí lidem

Předseda Socialistické strany Bulharska Sergej Stanišev nedávno prohlásil, že vládnutí premiérovy strany Národní hnutí Simeona Druhého, se stále více mění v problém lidí a stává se škodlivým. „Našich požadavků k Simeonovu kabinetu je mnoho. Neustále je vznášíme jak na plenárních schůzích parlamentu, tak i v komisích.“ Stanišev komentoval rovněž údaje posledního sociologického průzkumu, podle něhož BSS má nejvyšší preferenci. Podle něho tato skutečnost není překvapující, neboť v únorovém průzkumu Galupova ústavu, byla BSS označena za první politickou sílu.

(sto), Haló noviny, 22.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?