Bulharští zdravotníci čekají v Libyi na smrt

4. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve vazbě jsou drženi už od ledna 1999. Libyjská justice je viní z toho, že úmyslně nakazili téměř čtyři stovky pacientů dětské nemocnice v Benghazí virem HIV. Šesti bulharským zdravotníkům a palestinskému studentovi medicíny za to hrozí v Libyi trest smrti. Odborné posudky expertů z Evropy údajně dokazují, že jsou nevinní, a bulharští představitelé proces charakterizují jako "politický lynč"...


Režim plukovníka Kaddáfího obvinil sedm ciziců z podílu na spiknutí zorganizovaném americkou CIA.

Tripolis/Praha - Ve vazbě jsou drženi už od ledna 1999. Libyjská justice je viní z toho, že úmyslně nakazili téměř čtyři stovky pacientů dětské nemocnice v Benghazí virem HIV. Šesti bulharským zdravotníkům a palestinskému studentovi medicíny za to hrozí v Libyi trest smrti. Odborné posudky expertů z Evropy údajně dokazují, že jsou nevinní, a bulharští představitelé proces charakterizují jako „politický lynč“. Ani dva roky intenzívní snahy diplomatů však zatím nepřinesly úspěch.

„Zaprodali se ďáblu,“ soudí o obviněných libyjský vrchní vyšetřovatel. Třídenní proces, během něhož se obžalovaní nesměli hájit vyjádřením expertů, proběhl před čtrnácti dny. Své rozhodnutí však „Lidový soud“ oznámí až 22. zaří. Vyhlídky cizinců nejsou růžové. Úmyslné zabití použitím smrtelné látky, rozšíření epidemie a ohrožení bezpečnosti státu - hned tři body z rozsáhlého žalovacího spisu patří mezi ty, jež libyjský právní řád trestá smrtí.

Sedm zdravotníků úmyslně nakazilo 393 libyjských dětí na pediatrickém oddělení nemocnice al-Fatah injekcí s kontaminovanou krví, tvrdí Libye. Cílem této akce prý měla být destabilizace režimu plukovníka Muammara Kaddáfího. Ten označuje rozšíření smrtelné choroby za spiknutí zorganizované americkou CIA, případně izraelským Mossadem. „Zabíjení dětí tímto virem je prostředek používaný tajnými službami k dosahování jejich temných cílů,“ přidává se libyjský vyšetřovatel případu. Oním cílem je podle něj snaha zdiskreditovat Libyi a otřást jejím postavením v arabském světě.

„Děláme všechno možné, aby proces proběhl v souladu s mezinárodními pravidly,“ tvrdil v březnu bulharský premiér. Sliby plukovníka Kaddáfího, který hovořil o „mezinárodnímu soudu podobnému tomu v aféře Lockerbie“ se nicméně podle bulharských právníků nakonec ukázaly jako liché. Dvě z obviněných sester tvrdí, že byly k přiznání donuceny mučením a během procesu své výpovědi stáhly. Vězněný Palestinec zase vysvětloval černé skvrny na svých rukou nedobrovolně podstoupenými elektrickými šoky.

„Není pochyb že kauza libyjské vlády nemá opodstatnění,“ řekl Luc Perrin americkému listu The Washington Post. Tento švýcarský expert zkoumal vzorky krevní plazmy nakažených dětí a přiklání se k názoru obžalovaných zdravotníků. Ti rozšíření zhoubné epidemie vysvětlují špatnými hygienickými podmínkami, zejména opakovaným používáním injekčních stříkaček.

Pokud byli vinni, proč neopustili Libyi během půl roku mezi spácháním činu a zatčením? namítal u soudu advokát cizinců. Dva z bulharských obviněných, lékař a jeho žena, v inkriminované době v benghazské nemocnici ještě nepracovali, pokračuje obhajoba. Další z obviněných sester se v době vzniku infekce údajně nacházela mimo Afriku.

AIDS zavlečená do Egypta cizinci je však vodou na mlýn teoriím libyjskému vůdci, podle něhož vir HIV vznikl v laboratořích západních zemí, míní Perrin. Několik tisíc bulharských zdravotníků pracujících s dalšími cizinci na pozicích, kde chybí kvalifikovaný libyjský personál, se proto stalo terčem podezření hned v roce 1998, kdy epidemie propukla.

Lucie Beranová, Hospodářské noviny, 4.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?