Bulharští zdravotníci v Libyi čekají na verdikt

16. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro mnoho z nich je mimo chápání, že by bulharský lékařský personál, pracující na smlouvu v nemocnici v libyjském městě Benghází, něco takového učinil úmyslně, jak tvrdí obžaloba...


Praha - Bulhaři s obavami čekají, jak dopadne soud v daleké Libyi s jejich krajany obviněnými v roce 1999 z toho, že nakazili 393 libyjských dětí virem HIV. Pro mnoho z nich je mimo chápání, že by bulharský lékařský personál, pracující na smlouvu v nemocnici v libyjském městě Benghází, něco takového učinil úmyslně, jak tvrdí obžaloba.

„Nevěřím tomu,“ uvedl už před dvěma lety bulharský prezident Petar Stojanov v dopise nejvyššímu libyjskému představiteli Muammarovi Kaddáfímu. „Ani já tomu nevěřím,“ dostalo se mu odpovědi z Tripolisu, „avšak počkáme na výrok soudu.“

Soud, který oficiálně začal v únoru roku 2000, se protahuje. „Rozsudky mohou být vyneseny v nejbližší době, ale možná také až za rok,“ prohlásil pro bulharská média na sklonku minulého roku libyjský obhájce obžalovaných Bulharů Osman Byzanti. Horší zprávu sdělil Bulharům ministr spravedlnosti Anton Stankov - lze očekávat vynesení nejvyšších trestů včetně trestu smrti.

Libye obvinila šest bulharských zdravotníků ze spiknutí proti národní bezpečnosti země. Obžalovaní byli zatčeni v únoru 1999 při vyšetřování, které mělo zjistit, jak se děti v nemocnici Benghází nakazily virem HIV. Pět zdravotních sester a lékař patřili mezi tisíce zahraničních zdravotníků, které Libye najala, protože má nedostatek svého personálu.

Pokud libyjský soud, který se bude řídit zákonem zahrnujícím i islámské právo šaría, zdravotníky usvědčí, hrozí jim trest smrti. Obžalovací spis o 1600 stránkách tvrdí, že měli „vyvolat epidemii“, když do dětí injekcemi vstřikovali „kontaminované produkty“. Jejich provinění bylo v obžalobě formulováno jako „úmyslné vraždy“. Ve stejném procesu je osm Libyjců obviněno ze „zanedbání“.

Advokát Byzanti bulharskému tisku prozradil, že podle obžaloby bylo při domovní prohlídce u jedné z bulharských zdravotních sester nalezeno pět vzorků kontaminované krve. Obhajoba toto tvrzení zpochybňuje. Tvrdí, že infekci dětí způsobila špatná hygiena v nemocnici, kde libyjský personál opakovaně používá injekční stříkačky.

Osud zdravotníků vyvolává v Bulharsku opakované vlny emocí. Při prvním přelíčení před soudem, které se konalo loni v červnu, dvě zdravotní sestry uvedly, že „byly mučeny elektrickým proudem, byly bity a podrobeny snad všem druhům mučení známým od středověku až do současnosti“.

Bulharský ministr zahraničí Solomon Pasi loni v prosinci vykonal oficiální návštěvu Libye, první na této úrovni za 11 let. Ačkoliv soud byl na programu jednání, Bulharům zůstává nejistota, nejen na jaký rozsudek se mají připravit, ale i kdy přijde.

Michal Olbrich, Hospodářské noviny, 15.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?