Bulovka kvůli Dunglovi přenechala lůžka konkurenci. A přijde o miliony

1. 11. 2011 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Na Bulovce přenechala dvacet svých lůžek na ortopedické klinice, kterou vede Pavel Dungl, konkurenční soukromé klinice Orto Reha. Tu na Bulovce zřídil právě známý ortoped. Nemocnice se tím připravila o 700 tisíc korun měsíčně.


Fakultní nemocnice Na Bulovce na jaře vyslyšela volání ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby nemocnice šetřily a omezily počty akutních lůžek. Sliboval, že zdravotní pojišťovny neseškrtají nemocnicím peníze, které jim na lůžka měsíčně platí.

Bulovka proto zrušila dvacet lůžek na ortopedické klinice. Tu vede známý ortoped Pavel Dungl, který operoval například i prezidenta Václava Klause.

Jenže nyní se ukazuje, že šetření bylo jen naoko. Nemocnice totiž uvedených 20 lůžek fakticky přepustila soukromé klinice Orto Reha. Tu si přímo na Bulovce zřídil právě Dungl. Samotná nemocnice se tím tak připravila o zhruba deset milionů korun ročně.

Všeobecná zdravotní pojišťovna jí totiž od října zkrátila platby o 700 tisíc měsíčně. „VZP vyhověla žádosti obou zařízení převést lůžkovou kapacitu včetně související úhrady. Proto se těchto lůžek slib pana ministra netýkal,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod.

Nemocnice si ztráty nepřipouští

Nemocnice tvrdí, že ji převedení lůžek na Orto Reha v žádném případě nepoškodilo. „Ještě to není možné vyčíslit, protože jednáme s pojišťovnou, aby nám platby nekrátila,“ říká mluvčí nemocnice Martin Šalek. Ani Dungl si to, že by nyní jeho soukromá klinika vydělávala na úkor nemocnice, nepřipouští.

Pokračování článku na IHned.cz nebo ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?