Bulovka nepřipouští, že by v kauze ztraceného pacienta chybovala

15. 12. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská nemocnice na Bulovce nepřipouští, že by pochybila v případu pacienta, který předminulý týden odešel z oddělení a později byl nalezen mrtvý. Podle nemocnice nejevil známky poruchy chování.


Prý ale oddělení opakovaně opouštěl, ačkoli ho zdravotníci upozorňovali na to, že je nutný „klidový režim“. Nemocnice to dnes uvedla v tiskovém prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Mluvčí napsala, že mužovu nepřítomnost personál „nad rámec zákonných povinností“ ohlásil policii 1. prosince, když pacient odešel a nedostavil se na domluvenou kontrolu.

Případ sporného úmrtí vzbudil zájem sdělovacích prostředků a prověřuje ho policie, která zkoumá, zda někdo nepochybil.

Devětadvacetiletého muže, jemuž se tento víkend narodila dcera, našla policie po 12 dnech tuto sobotu v blízkosti nemocnice.

Podle prvních informací spáchal sebevraždu, později ale policie uvedla, že skutečnou příčinou smrti bylo zřejmě podchlazení.

Policejní mluvčí Andrea Zoulová dnes ČTK řekla, že policisté čekají na výsledek pitvy a přizvali znalce v oboru zdravotnictví. Teprve pak se po poradě se státním zástupcem rozhodnou, zda případ odloží, nebo ho budou „nějak právně kvalifikovat“, dodala mluvčí.

Některé deníky spekulují o možném necitlivém přístupu zdravotníků a o tom, že muž mohl z nemocnice odejít, když vyslechl hovor lékařů a dostal strach, že se mu vrátila rakovina.

„Po vyšetření ho lékař místo šetrného zacházení s jeho psychikou informoval o tom, že má metastázy v játrech a na mozku. Syn evidentně tuto situaci nezvládl a v noci začal zřejmě v šoku telefonovat všem známým a také svému otci, který před rokem a půl zemřel,“ cituje například deník Právo mužovu matku. Ráno po této vypjaté noci začal demolovat zařízení nemocnice a začal putovat po areálu, napsal list.

Nemocnice ve svém prohlášení vyjadřuje rodině zesnulého soustrast, výsledky pitvy prý dosud k dispozici nemá. Mluvčí Bulovky Sabina Petrtýlová uvedla, že pacienta přivezla 29. listopadu sanitka.

„Ještě ve večerních hodinách a v následující den mu byla provedena celá řada vyšetření. Pacient normálně komunikoval a nevykazoval známky poruchy chování. Během svého pobytu však opakovaně, i přes upozornění na nutnost klidového režimu, opouštěl oddělení,“ uvedla nemocnice.

Muž pak podle ní 1. prosince odešel z oddělení a nepřišel na kontrolní vyšetření, na které byl objednán. „Po tomto vyšetření byl reálný předpoklad propuštění pacienta domů,“ napsala mluvčí. Personál pacientovu nepřítomnost ohlásil tentýž den policii, s těhotnou manželkou mladého muže prý komunikoval primář oddělení. Mužovo tělo policie našla v sobotu 12. prosince „mimo areál nemocnice na Bulovce,“ dodala mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?