Bush bojuje kvůli potratům i proti OSN

2. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nepropagujte právo na potraty a milióny dolarů budou vaše, vzkazuje rozvojovým zemím republikánská administrativa George Bushe. V globálním tažení proti interrupcím jsou peníze její hlavní, a zatím nepříliš úspěšnou zbraní. Kromě organizací v Africe a v Asii na to doplácí i samotná OSN...


Nevládní organizace kritizují americkou politiku, která podle nich již tři roky tvrdě dopadá na ženy v rozvojových zemích.

Nepropagujte právo na potraty a milióny dolarů budou vaše, vzkazuje rozvojovým zemím republikánská administrativa George Bushe. V globálním tažení proti interrupcím jsou peníze její hlavní, a zatím nepříliš úspěšnou zbraní. Kromě organizací v Africe a v Asii na to doplácí i samotná OSN.

Za dva týdny se její Populační fond (UNFPA) dozví, zda dostane od Washingtonu slíbených 34 miliónů dolarů, nebo nic, tak jako loni.

Američané totiž fond podezírají, že příliš horlivě propaguje právo na potrat v Číně a přispívá tak k nuceným sterilizacím. UNFPA tím přichází o největšího dárce.

Bushova vláda doposud nepředložila žádné důkazy pro svá tvrzení, ale v boji hodlá pokračovat. Stejným způsobem chce dokonce potrestat i Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) a dětský fond OSN (UNESCO), pokud nepřeruší styky s UNFPA.

„Není to nic jiného než globální útok na zdraví žen,“ kritizovala administrativu republikánská kongresmanka Barbara Lee. Proti se ozvali i mnozí další poslanci.

Nechceme platit potraty

Nevládní organizace se shodují, že za vlády prezidenta Bushe je protipotratová lobby silnější než kdykoliv předtím.

Že své hrozby myslí vážně, ukázala administrativa už před měsícem. Poprvé po třiceti letech totiž zakázala setkání amerického Globálního zdravotního výboru s odůvodněním, že propaguje „reprodukční práva“ a sexuální výchovu, které jsou v rozporu s oficiální politikou Bílého domu.

Kromě UNFPA - největšího světového poskytovatele zdrojů na programy týkající se reprodukčního zdraví - jsou postiženy i nevládní organizace, které v rozvojových zemích informují ženy o možnostech legálních potratů či které usilují o liberalizaci protiinterrupční legislativy.

Hned druhý den po svém nástupu do úřadu v roce 2001 totiž Bush obnovil politiku svého předchůdce Ronalda Reagana z poloviny osmdesátých let, která těmto organizacím zakazuje pomoc.

„Američtí daňoví poplatníci nechtějí, aby se za jejich peníze platily potraty v rozvojových zemích,“ zdůvodnil to tehdy Bush.

Loni svou politiku ještě zpřísnil. V důsledku toho byly v rozvojovém světě zrušeny tisíce klinik pro plánované rodičovství, které zároveň s informacemi o potratech poskytovaly ženám zdarma antikoncepci i zdravotní péči.

„Tím, že jsme se odmítli podřídit americkým normám a zříci se agitace v oblasti potratů, přišli jsme přibližně o šest set tisíc dolarů,“ řekl v lednu stanici ABC šéf nepálské Asociace pro rodinnou politiku Nirmal Bista. „Znamená to zavírání klinik, propouštění a ukončení služeb pro tisíce žen.“

Od USA dostává pomoc na plánované rodičovství asi šedesát zemí. V osmnácti z nich (například v Albánii, Bulharsku, Kambodži, Indii) je interrupce legální i ze sociálních důvodů. V dalších jednadvaceti je naopak zcela zakázaná. Právě Nepál je příkladem země, kde ještě na konci devadesátých let chodily ženy kvůli interrupcím na několik let do vězení.

Zákaz interrupcí stále platí například v Bangladéši, Kolumbii, Egyptě, Indonésii, na Filipínách a v dalších asi šedesáti zemích.

„Snaha liberalizovat tamní zákony je kvůli politice USA potlačována,“ uvedla Amy Coenová z organizace Population Action International.

Zákony nerozhodují

Jak ale ukázala doposud nejsouhrnnější studie z roku 1999, tažení proti liberalizaci interrupcí je odsouzeno k nezdaru. Ať už jsou potraty legální či nelegální, je jich pořád stejně. Platí to jak v rozvojovém světě, tak v bohatých zemích.

Na tisíc žen připadá v průmyslových zemích 39 interrupcí ročně, a v chudých zemích téměř stejně - 34. Z 210 miliónů těhotenství ve světě každý rok je 38 procent nechtěných a 22 procent jich matky dobrovolně ukončí.

Dramaticky se liší pouze to, zda ženy mají k dispozici odpovídající lékařskou péči a kolik jich trpí následně zdravotními problémy nebo přímo zemře.

V Africe, kde se nachází nejvíce zemí s přísnými zákony proti interrupci, zároveň umírá nejvíce žen kvůli podomácku prováděným potratům. Na Afričanky připadá čtyřicet procent veškerých těchto úmrtí ve světě.

Lucie Beranová, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?