Bush i po Reaganově smrti proti výzkumu kmenových buněk

10. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Smrt bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana na komplikace plynoucí z Alzheimerovy nemoci nezměnila postoj nynějšího prezidenta George Bushe proti výzkumu embryonálních kmenových buněk. V televizním rozhovoru to uvedla americká první dáma Laura Bushová...


SEA ISLAND -

Prohlásila, že sice obdivuje svou předchůdkyni Nancy Reaganovou, ale nemůže podpořit její výzvu k uvolnění amerických restrikcí na výzkum kmenových buněk.

„Musíme vyvážit zájem vědy a morální otázky,“ řekla Bushová, jejíž otec před sedmi lety zemřel také na Alzheimerovu nemoc.

George Bush v srpnu 2001 podepsal nařízení, které omezilo přidělování federálních fondů 78 výzkumným pracovištím, které tehdy pracovaly s embryonálními kmenovými buňkami.

Den před Reaganovou smrtí vyzvalopřes 200 poslanců americkéhoSenátu a Sněmovny reprezentantůBushe, aby federální restrikcena tento výzkum uvolnil.

Nancy Reaganová požádala právě před měsícem Bushovu vládu o podporu výzkumu kmenových buněk. Podle ní se při debatách o tomto tématu promrhalo už dost času.

Shodou okolností den před Reaganovou smrtí vyzvalo přes 200 demokratických i republikánských poslanců amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů Bushe, aby federální restrikce na tento výzkum uvolnil.

Kmenové buňky mají potenciální využití při léčbě Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby, při zranění páteře, cukrovky, srdečních a řadě dalších onemocnění.

Kmenové buňky, z nichž se pak pěstují další, jsou odebírány z několik dní starého embrya, které je při zákroku zničeno. Odpůrci výzkumu a použití kmenových buněk tvrdí, že se takový postup rovná potratu.

Reagan trpěl Alzheimerovou chorobou dlouho a informoval o ní americkou veřejnost v dopise v listopadu 1994. „Začínám cestu, která mě povede k soumraku mého života. Vím však, že Ameriku budou vždy očekávat jasná jitra,“ napsal tehdy Reagan.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?